M. Navickienė: Vyriausybė neketina ilginti pensinio amžiaus iki 72 metų

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad, nepaisant Europos Komisijos rekomendacijos iki 2040 m. Lietuvai pasiekti 72 metų darbingo amžiaus trukmę, Vyriausybė neketina ilginti pensinio amžiaus ribos. Ministrė pažymėjo, kad konkrečių projektų dėl šios idėjos įgyvendinimo nėra patvirtinę nei Lietuvos, nei Europos Sąjungos politikai.

„Vyriausybė tikrai neturi ketinimų ilginti pensinį amžių. Daug kas yra supratęs, kad čia lyg ir yra nusiteikimas Europos Komisijoje kažkaip ilginti pensinį amžių. Tai tikrai noriu pasakyti, kad tokių ketinimų nėra, nesvarstome to“, – antradienį LRT radijui tvirtino M. Navickienė.

Tačiau ministrė mano, kad vis senėjanti visuomenė kelia ir tam tikrų demografinių iššūkių, todėl būtina ieškoti sprendimų, kurie leistų vyresnio amžiaus žmonėms išsilaikyti darbo rinkoje.

„Reikia neužsimerkti prieš demografinius iššūkius, su kuriais susiduria mūsų valstybė šiandien. Būtinų sprendimų, kurie reikalingi ateičiai, reikia ieškoti“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė, akcentuodama, kad būtina ieškoti būdų, kaip padėti artimiausiu metu pensinio amžiaus ribą pasieksiantiems žmonėms adaptuotis prie darbo rinkos pokyčių.

„Manau, kad pirmiausiai sprendimų reikia ieškoti gerinant galimybes pagyvenusiems asmenims, kurie yra arti pensinio amžiaus, suteikti galimybių likti darbo rinkoje, tobulinti savo kvalifikaciją, adaptuoti prie darbo rinkos, jeigu jie gali ir nori joje likti“, – teigė M. Navickienė, dar kartą pažymėdama, kad apie papildomą pensinio amžiaus ribos ilginimą Vyriausybė šiuo metu nesvarsto.

ELTA primena, kad Lietuvoje šiuo metu senatvės pensijos amžiaus riba moterims yra 63 m. 4 mėn. , o vyrams – 64 m. 2 mėn. Numatoma, kad 2027 metais tiek vyrai, tiek moterys, senatvės pensijos amžių pasieks sulaukę 65 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių