M. Skuodis: nauji duomenų centrai valstybei kasmet galėtų sutaupyti 40 mln. eurų

Vilniuje pirmadienį atidarius du naujus daugiau nei 20 mln. eurų vertės valstybės duomenų centrus, susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad jie valstybei galėtų sutaupyti iki 40 mln. eurų per metus, jei į juos būtų perkelti visi valstybėje saugomi duomenys.

„Jeigu mes visus svarbius valstybės išteklius perkeltumėm iš serverinių, kurios yra rūsiuose, užliejamos ir visokios kitokios, jeigu taip perkeltume į čia, į mūsų du naujus duomenų centrus, mes valstybės mastu galėtume sutaupyti 40 mln. eurų (per metus – BNS) – tikrai, patikėkit, juos turėtume kur panaudoti“, – pirmadienį duomenų centro prie Televizijos bokšto Vilniuje atidaryme žurnalistams sakė M. Skuodis.

Anot M. Skuodžio, naujieji centrai atitinka aukščiausius saugumo standartus, juose saugomi duomenys bus itin saugūs – visą parą juos saugos ginkluota apsauga.

„Mes turime du aukščiausių standartų valstybinius duomenų centrus, kurie dubliuoja vienas kitą. Kai kalbam apie standartus, tai čia nei elektros kažkokie nutrūkimai neturėtų poveikio, jau nekalbant apie tai, kad čia praktiškai neįmanoma užlieti, o jei vienam (...) kažkas atsitiktų, tai turime antrą, kuris dubliuoja visus duomenis“, – sakė ministras.

Numatoma, kad į jau pastatytus duomenų centrus, kurių bendra talpa siekia 248 serverių spintas, bus perkelti ir valdomi kelių šimtų valstybės institucijų ir organizacijų duomenys.

Centrų užsakovo ir operatoriaus Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentras) generalinis direktorius Remigijus Šeris teigė, kad kartu su šiuo projektu statomi keli saulės parkai.

„Mes jau pastatėme 8 megavatų (MW – BNS) saulės elektrinių galios mūsų objektuose ir dar bus pusantro (megavato – BNS), tęsiam toliau projektą. Visa ši žalioji elektra bus panaudota būtent duomenų centrui ir kitai infrastruktūrai, kuria teikiame televizijos ir radijo transliacijas, maitinti“, – renginyje sakė R. Šeris.

Telecentro Veiklos vystymo departamento direktorius Arnas Zuikis pranešė, kad Kaune bus statomi dar du duomenų centrai.

„Turime suprojektuotus ir kitus du duomenų centrus, kuriuos esame pasiruošę per maksimaliai trumpą laiką įgyvendinti“, – teigė jis.

Numatoma, kad į jau pastatytus duomenų centrus, kurių bendra talpa siekia 288 serverių spintas, bus perkelti ir valdomi kelių šimtų valstybės institucijų ir organizacijų duomenys. Ministerija skaičiuoja, kad jie leis sutaupyti iki 33 mln. kilovatvalandžių (kWh) energijos per metus.

Visų keturių centrų talpa sieks 400 spintų su galimybe išplėsti pagal poreikį.

Duomenų centrų statyba Vilniuje pradėta pernai vasarį, juos pastatė statybų bendrovė „Agentus“ bei Norvegijos kapitalo duomenų centrų projektavimo ir įrengimo bendrovė „KV Baltic“, o finansavo Telecentras.

Vienas duomenų centras yra netoli Televizijos bokšto – Sausio 13-osios gatvėje, kitas – netoli Vilniaus oro uosto, prie kelio į Šalčininkus, Paliepių gatvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
kol skuodas imituoja veikla su duomenu centrais, keliai - vienos duobes

skuodas

skuodas portretas
nauji duomenu centrai labai parems partija...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių