Pereiti į pagrindinį turinį

Mažiesiems aludariams siūlomas lengvatinis akcizas

2009-06-11 09:58

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas siūlo mažiesiems aludariams taikyti lengvatinį alkoholio akcizą. Jei tam bus pritarta, smulkieji aludariai mokės tik pusę dabar galiojančio akcizo tarifo.

Seimui pateiktame įstatymo projekte siūloma lengvatinį akcizą taikyti ne visai mažųjų aludarių produkcijai. 50 proc. sumažintas akcizas galiotų tik iki 10 tūkst. hektolitrų per metus realizuoto alaus. Jei alaus darykla parduotų daugiau kaip 10 tūkst. hektolitrų, įstatymo projekte siūlomos kvotos perviršis būtų apmokestinamas pilnu akcizo tarifu.

Su A.Valinsku įstatymo projektą pasirašė 23 Seimo nariai. Be Seimo pirmininko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narių, savo pritarimą lengvatai išsakė ir kitų frakcijų atstovai: liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas, Tvarkos ir teisingumo partijos narys Andrius Mazuronis.

TPP frakcijos Seime narys ir Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys dienraščiui teigė, esą nederėtų mažųjų aludarių išskirti bendrame fone. Pasak jo, grąžinti lengvatas svarstoma turizmo ir farmacijos srityse bei kitose ūkio šakose. Tačiau panaikinti lengvatą aludariams, politiko žodžiais, buvo toks žingsnis, kuris valstybei atnešė daugiau žalos nei naudos.

Tiesa, TPP iniciatyva kol kas nesulaukė aktyvaus palaikymo iš koalicijos partnerių. D.Budrys pripažino abejojantis, ar lengvatinių akcizų idėja bus priimtina konservatoriams, o ypač – Sveikatos komiteto vadovui Antanui Matului. "Ponas Matulas yra apskritai prieš bet kokias lengvatas, ypač alkoholio", – svarstė pašnekovas.

A.Matulas iš tiesų dienraščiui pareiškė rekomenduosiantis Seimui nepritarti TPP iniciatyvai. "Kuo mažieji aludariai geresni už, pavyzdžiui, mažuosius batsiuvius, mažuosius patentininkus, mažųjų kavinių savininkus? Mažieji aludariai turi ieškoti nišos pateikdami savo produkciją patraukliau, bet ne "bambalius" gamindami", – piktinosi konservatorius.

Pašnekovas taip pat nepagailėjo ironijos ir TPP atžvilgiu. "Labai keista, kad TPP pastaruoju metu visas savo pastangas deda alkoholizmui skatinti. Jeigu jie taip įsivaizduoja tautos prisikėlimą – labai keista ir gaila", – pridūrė A.Matulas.

Primename, kad mažųjų aludarių atstovai prieš mėnesį lankėsi pas A.Valinską. Tačiau tuomet Seimo pirmininkas verslininkams negalėjo pažadėti akcizų sistemos permainų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų