Menkas obuolių derlius tirpsta, o kainos auga

  • Teksto dydis:

Dėl vasarą ir rudenį buvusio prasčiausio per dešimtmetį obuolių derliaus visoje Europoje pakilo šių vaisių kainos. Ne išimtis ir Lietuva, kur obuolius žmonės, anot prekybininkų, labai valgo.

Lietuvos obuolių augintojų saugyklos baigia ištuštėti arba jau tuščios, o pagrindinė didmeninė obuolių tiekėja Lietuvai Lenkija dėl priskintų mažesnių nei visada kiekių obuolių pardavimą pristabdžiusi ir laukia, kol jų rinkoje liks dar mažiau ir jie dar pabrangs.

Obuolių Lenkijoje pernai priskinta mažiau nei visuomet – tiek vasarinių, tiek kitokių. Be to, tas pats visoje Europoje – pavasaris pernai buvo šaltas, daug pumpurų nušalo, o vėliau merkė liūtys. Dėl jų ir nuskinti derlių nebuvo lengva, ir sandėliuoti. Kam pavyko, tas visų obuolių dabar esą neparduoda – laukia, kol jie pabrangs.

Prasti orai kortas sumaišė ir Lietuvos obuolių augintojams. Kai kurių bendrovių sodų derlius – perpus mažesnis nei užpernai ir jau beveik visas išparduotas. Kitų obuolių augintojų saugyklos jau tuščios. Bet esą net jeigu vaisių būtų prinokę tiek pat, kiek visada, kažin, ar būtų pavykę juos nuskinti.

Išsamiau apie obuolių derlių ir kainas – Irmos Janauskaitės, Augusto Stankevičiaus ir Zinaidos Paškevičienės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių