Ministras apie „Tatenos“ atsakomybę: neatsakinga toleruoti tai, kas vyksta Astravo AE

  • Teksto dydis:

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pareiškė, kad už branduolinę saugą atsakinga Tarptautinės atominės energetikos agentūra (TATENA) turėtų atsakingai vertinti politiškai forsuojamą Astravo AE. 

„Branduolinė sauga yra aukščiausias „Tatenos“ prioritetas, todėl šiuo atveju ji turi užtikrinti, kad branduolinė sauga Astravo AE nekeltų abejonių ir turėtume atsakymus į klausimus, kurie nėra atsakyti. Nuolatiniai ir aktyvūs veiksmai užtikrinant branduolinę saugą yra „Tatenos“ atsakomybės klausimas prieš Lietuvą ir visą regioną“, – ministerijos pranešime cituojamas Ž. Vaičiūnas.

Su „Tatenos“ generaliniu direktoriumi Rafaeliu Grossiu (Grosiu) ketvirtadienį aptaręs situaciją dėl Astravo, Ž. Vaičiūnas atkreipė dėmesį, kad liepos 30 dieną Baltarusija pakeitė AE licencijavimo procesą – vietoj bendros licencijos bus išduodami leidimai atskiriems etapams – jau išduota licencija, leidžianti krauti branduolinį kurą į pirmąjį reaktorių ir šis pradedamas krauti. 

„Toks skubėjimas, tikėtina, nulemtas savaitgalį vyksiančių rinkimų, kelia daug klausimų apie šios elektrinės saugumą ir patvirtina abejones apie projektą lydinčias rimtas problemas. Kartu tai kelia klausimą, ar Baltarusijos reguliuotojas nepatiria politinio spaudimo, nes Branduolinės saugos konvencija aiškiai sako, kad privaloma užtikrinti reguliatoriaus nepriklausomumą priimant sprendimus“, – sakė ministras. 

Anot jo, Lietuva iki šiol nėra gavusi jokios oficialios informacijos ir atsakymų dėl keliamų AE branduolinės saugos, rezervų užtikrinimo ir kitų aktualių klausimų. Toks elgesys dar kartą patvirtina Baltarusijos nenorą šiuo klausimu skaidriai ir atvirai bendradarbiauti.

Liepos pradžioje energetikos ministras kreipėsi į „Tateną“ dėl Baltarusijos energetikos sistemos pasirengimo Astravo AE paleidimui ir galimiems sutrikimams pradėjus gamybą. Pasak Ž. Vaičiūno,  Lietuva  iki šiol nėra gavusi patvirtinimo, kad Baltarusija yra apsirūpinusi būtinaisiais rezervais, kurie reikalingi užtikrinti sistemos stabilumui atsijungus Astravo AE.

„TATENA turėtų siekti, kad Baltarusija nepradėtų Astravo AE eksploatacijos, kol nėra parengusi savo elektros energijos sistemos ir nekeltų pavojaus kaimyninėms valstybėms“, – rašoma pranešime. 

Į Astravą gegužę atgabenus branduolinį kurą Ž. Vaičiūnas tuomet R. Grossiui adresuotame laiške pabrėžė, kad pasitikėjimas branduoline energija ir TATENA šiuo metu priklauso išskirtinai nuo pačios agentūros veiksmų.

Lietuva teigia, kad Baltarusija branduolinę elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus stato nepaisydama saugumo reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na dabar konservat degeneratai

na  dabar konservat degeneratai  portretas
su visais vaiciunais --nors nuogais raukais ant kirvio asmenu sokinekit , bet Astravo AE veiks...

Baranis

Baranis portretas
Kur "Kubilas", kuris sakė, kad Baltarusija atominės nepastatys. Ką jis dabar pasakytu, šitas Ožio draugas ?

mūsų

mūsų portretas
politikieriams „labai sunku „pritempti“, kad ji yra nesaugi, reaktoriai, kurie statomi Baltarusijoje, yra „3+ kartos“ ir jie yra populiariausi pasaulyje
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių