Pereiti į pagrindinį turinį

Negavus ES lėšų ir į „LitPol Link“ investavus valstybei, elektra pabrangtų puse cento

2014-05-09 07:02
T. Urbelionio/ BFL nuotr.

Procedūrų kliuviniams sustabdžius Europos Sąjungos (ES) finansinę paramą "LitPol Link" projektui, jį įgyvendinant savais pinigais elektros kaina pakiltų 0,5 cento, penktadienį informuoja "Verslo žinios".

Lietuvos perdavimo sistemos operatorės "Litgrid" generalinis direktoriaus Daivio Virbicko vertinimu, jeigu tikrove virstų juodžiausias scenarijus ir dėl formalių kliuvinių "LitPol Link" tektų įgyvendinti be ES fondų paramos, investicijoms reikalingas lėšas įskaičiavus į perdavimo tarifą, jis padidėtų maždaug 0,5 cento už kilovatvalandę (kWh).

Tačiau "Litgrid" vadovas užtikrina, kad visi dokumentai projektui finansuoti iš ES "Connecting Europe Facility" CEF programos yra pateikti Lietuvos ir Lenkijos reguliuotojams ir kai tik bus priimtas jų sprendimas bei paskelbtas kvietimas teikti paraiškas paramai, bus kreipiamasi dėl finansavimo iš CEF.

Jei ES skirtų maksimalų finansavimą, parama galėtų siekti apie 315 mln. litų.

"LitPol Link" jungčiai rinka paskolintų greitai ir neskausmingai 

Lietuvai negavus Europos Sąjungos (ES) fondų lėšų, "LitPol Link" elektros jungties su Lenkija projektui finansuoti tektų skolintis. Tačiau ne visi ekspertai remia skolinimosi idėją - esą galima tokią sumą gali pasiskolinti ir Lietuvoje.

Ekspertai sako, kad maždaug 300 mln. litų būtų galima greitai pasiskolinti vietos rinkoje priklausomai nuo termino už 1-3 proc. metinių palūkanų, penktadienį rašo "Verslo žinios".

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas sako, kad "LitPol Link" projektas yra aiškus, paskola būtų skirta ne pravalgyti, o valstybės saugumui sustiprinti, tad pasiskolinti tokią sumą būtų ypač paprasta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų