Nepaženklinus keturkojo gresia bauda

Iki gegužės nesuženklinus augintinių, jų šeimininkams bus skiriamos baudos. Pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, gyvūnų ženklinimą mikroschemomis ir jų registravimą valstybiniame Gyvūnų augintinių registre privaloma atlikti iki gegužės 1-osios.

Ženklinti privaloma šunis, kates ir šeškus.

Prisidedant prie spartesnio ženklinimo, dar pernai Vyriausybė nutarė, kad asmenims, gaunantiems socialinę pašalpą, ir gyvūnų globėjams bus kompensuojamas ženklinimas už tris augintinius.

Tačiau kompensacijos suma už vieno gyvūno paženklinimą ir registravimą negalės viršyti 15 eurų.

Išlaidos bus kompensuojamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšų iki 2022 m. gruodžio 31 d.

Kompensacijoms numatyti 300 tūkst. eurų iš Žemės ūkio ministerijos asignavimų.

Įprastai ženklinimo kainos svyruoja nuo 10 iki 40 eurų.

Gyvūnų šeimininkams augintinių ženklinimas užtikrina gyvūnų atsekamumą.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausiosios veterinarijos gydytojos-inspektorės Ilonos Urbutienės, ženklintas augintinis greičiau randa namus.

"Gyvūnų šeimininkams augintinių ženklinimas užtikrina gyvūnų atsekamumą. Jei pasimeta, pabėga ar yra pavagiamas, tai suteikia galimybę gyvūnui greičiau grįžti namo. Taip pat gyvūnas turės individualų numerį, jam bus išduodami kelionės dokumentai ir jis galės keliauti su savo šeimininku ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Pametus augintinio dokumentus bus galimybė greičiau atkurti duomenis, nes visi jie bus suvesti į Gyvūnų augintinių registrą", – teigė I.Urbutienė.

Nesuženklinus gyvūno iki nurodyto termino, asmeniui grės bauda nuo 30 iki 120 eurų. Laikui bėgant, augintiniai bus tikrinami.

"Patikrinimai bus atliekami gavus pranešimą apie gyvūnų gerovės ar sveikatingumo pažeidimus ar tikrinant ūkio subjektą planinio patikrinimo metu", – sakė I.Urbutienė.

VMVT Klaipėdos departamento patarėjos Dalios Kaveckienės duomenimis, Klaipėdoje šiuo metu suženklinti 8 438 šunys, 4 485 katės ir 34 šeškai.

Seimas 2022-uosius yra paskelbęs Gyvūnų gerovės metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mauškis

Mauškis portretas
O ar ženklintojai susigaus mano katiną, kuris yra "laukinis", tik paėsti pareina prie durų? Aš jo nepagaunu.

Romas

Romas portretas
"Patikrinimai bus atliekami gavus pranešimą apie gyvūnų gerovės ar sveikatingumo pažeidimus ar tikrinant ūkio subjektą planinio patikrinimo metu" Tai čia kaip ? Ateina prie mano vartų kažkas ir sako: - norim patikrinti, atidarykit vartus ? O tai kokiu pagrindu aš juos turėčiau įleisti į savo valdas, jeigu aš nesutinku ?

Pilietis

Pilietis portretas
Kas vagia gyvūnus,tie turi ir kas tais mikroschemas išima.Vien paskelbus,kad reikės čipuoti gyvūnus,prasidėjo masinis jų metimas į gatvę.Vien mano gyvenamoje aplinkoje pastebėjau virš 10 katinų ir keletą šunų,kurie akivaizdžiai matosi,kad yra neprižiūrimi.Kai pabėga ar pasimeta,tai ne čipai padeda žmonėms surasti savo augintinius,o skelbimai socialiniuose tinkluose.Kiek žinau iš pasisakymų gyvūnų mylėtojų klubuose,tai tik apie 10% iš visų dingusių čipuotų grįžta ar prieglaudose atsiranda.Tuo tarpu nečipuotų didžiąją daugumą žmonės suranda.Nori tvarkos šitoje vietoje?Tegul įveda įstatymą,kad naminis gyvūnas privalo būti namuose,o ne valkiotis gatvėmis,nes daug yra tokių,kurie "taupydami" paleidžia savo gyvūnus valkiotis,kad susirastų maisto ir atliktų gamtinius reikalus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių