Niūrios prognozės dėl kavos kainų: už puodelį šio gėrimo – ir penki eurai?

Prastos žinios kavos mėgėjams. Kavinių savininkai ir pardavėjai prognozuoja, kad aukštos kavos kainos nemažės, o gal net kils. Dėl klimato kaitos kavos pasiūla pasaulyje sparčiai menksta. Vis dėlto, kai kurie lietuviai už kavos puodelį pasirengę mokėti ir penkis eurus.

Dažnas be kavos puodelio neįsivaizduoja ryto. Vieniems tinka namuose ruošta, kiti keliauja į kavines.

„Žinot, aš triskart geriu kavą... Ir taip norisi jos, nes norisi gyventi, judėti, veikti“, – kalbėjo moteris.

„Labai skani, namuose tokios nepagaminsi“, – gyrė kita moteris.

Kavos puodelio kaina kai kur svyruoja nuo vieno euro iki penkių eurų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šylant klimatui kavos užauginama mažiau. Tad per antrąjį šių metų ketvirtį kava tarptautinėse rinkose pabrango apie 20 procentų.

„Kavos biržoje kaina per pastaruosius penkerius metus, tiek Arabikos, tiek Robustos pupelių, yra pasiekusi maksimumą. Sudėtinga rasti pigesnės žaliavos, kuri taip pat būtų ir kokybiška“, – teigė „Kavos draugo“ pardavimų vadovė Iveta Legotė.

Kol kas kaina pirkėjams kilo apie 10 procentų, tačiau kava prekiaujančios įmonės pardavimo vadovė įsitikinusi – pigi kokybiška kava – jau praeitis.

„Šiuo metu laukiame koks bus lapkričio mėnuo ir koks tuo metu bus derlius iš Vietnamo. Nuo to priklausys ateinančių metų kavos kainos“, – aiškino I. Legotė.

Kavinėse kainą lemia ne tik biržos diktuojamos sąlygos. Vieno kavinių tinklo vadovas sako, jog branginti kavą tenka daugiau dėl kitų priežasčių.

„Daugiausiai įtakos turi mokesčiai ir minimalios algos didėjimas šiemet, ir minimalios algos didėjimas kitąmet“, – sakė „Huracan Coffee“ savininkas Vytautas Kratulis.

Kainų palyginimo portalo „Pricer.lt“ atstovas tikina, kad kavos kainą reguliuoja patys vartotojai. Todėl, jei žmonės brangią kavą pirks, prekybininkai kainą kels.

„Kažkur 4 procentai kavos puodelyje yra kavos žaliavos kaina. Visa kita, visos papildomos logiškos ir nelogiškos išlaidos, tarkim, pienas irgi apie 4 procentus sudaro. Tai viskas priklausys nuo to, kaip vartotojas bus nusiteikęs vartoti“, – teigė „Pricer.lt“ atstovas Petras Čepkauskas.

Kavos kainų šuolius stebi ir prekybos tinklai. Kava, nepaisant kainų, viena populiariausių prekių.

„Vienų rūšių kilo apie 50 procentų, kitų kilo apie 80 procentų, tačiau tokie drastiški pokyčiai lentynose nesimato. Dalies produktų kaina nesikeitė visai, dalies keitėsi minimaliai“, – tikino prekybos tinklo „Iki“ atstovė Gintarė Kitovė.

Kiek kavos kaina dar gali pakilti – sunku įvertinti.

Rinkoje daugėja pigesnių alternatyvų, kurios gali koreguoti vidutinę kavos kainą.

„Žinomo prekės ženklo kavos pupelės kainuoja šešiolika eurų, o pačios pigiausios, dažniausiai paties tinklo prekinis ženklas, kainuoja keturis eurus“, – sakė P. Čepkauskas.

Vis dėlto, prekybininkai prognozuoja, kad ateities kavos pupelių derlius bus dar mažesnis, todėl, tikėtina, kainos kils.


Šiame straipsnyje: kavakavos kainapuodelis kavos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nors 15 eu man PO h

Swabas

Swabas portretas
Pakankamai priauginama tos kavos,bet kava nori padaryti,kad gertu tik elitas o ne tie kas valgys kirmeles ir vabzdzius

Anonimas

Anonimas portretas
GERSIM SAMAGONĄ
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių