Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo liepos 1-osios prekybos centruose – naujas mokestis

2023-07-01 06:50

Maisto ir kituose prekybos tinkluose nuo liepos 1-osios nebelieka nemokamų itin lengvų plastiko maišelių – parduotuvėse jie kainuos po centą.

V. Skaraičio/BNS nuotr.

Prie kasos pardavėjai pasitikslins, ar maišelius žmogus atsinešė iš namų, ar pasiėmė ir kiek prekybos salėje. Savitarnos kasose pirkėjas pats įves maišelių skaičių.

Šios naujovės tikslas – sumažinti plastiko taršą: apmokestinus maišelius norima keisti gyventojų įpročius ir paskatinti susimąstyti, ar jų visada reikia, ir keisti juos medžiaginiais, savadarbiais.

Dabar tokie maišeliai yra nemokami ir pirkėjai jų gali pasiimti kiek nori. 

Nuo šeštadienio jie nemokamai bus duodami tik įsigyjant šviežią mėsą ir žuvį bei jų gaminius, kuriuos supakuos parduotuvių darbuotojai. Už neatlygintiną maišelių dalijimą prekybininkams grės įspėjimai arba baudos. 

Dalis parduotuvių atstovų įspėja, kad jeigu šiuos maišelius parduotuvėse žmonės ims be saiko, bus didinama jų kaina. Prekybininkai norėtų, kad apmokestinus maišelius, jų paklausa sumažėtų per pusę.

Laisvės frakcijos atstovas Kasparas Adomaitis, kuris inicijavo maišelių apmokestinimą, yra sakęs, kad Lietuva yra daugiausiai plonų plastiko maišelių sunaudojanti šalis žemyne – 2020-aisiais vienam gyventojui teko 249 maišeliai. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų