Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo sausio 1-osios

2008-12-30 09:00

Akcizai. Didės degalų, suskystintų dujų bei alkoholio akcizai, bus panaikinta akcizų lengvata mažųjų alaus daryklų gaminamam alui. Populiariausio 95 markės benzino kaina nuo kitų metų vidutiniškai turėtų didėti 44 centais už litrą, dyzelino – 22 centais, automobilių dujų – 40 centų. Pusės litro degtinės butelis turėtų brangti apie 1,4 lito.

Mokesčiai. Gyventojų pajamų mokestis (GPM) mažėja nuo 24 iki 21 proc., į jį bus įskaičiuojamas atskiras 6 proc. dydžio sveikatos draudimas. Pridėtinės vertės mokestis (PVM) didinamas nuo 18 proc. iki 19 proc., o pelno mokestis – nuo 15 iki 20 proc. Išimtinis 20 proc. GPM tarifas bus taikomas tik dividendams.

Pajamos.
Iki šiol visiems taikytas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) nuo sausio 1-osios bus taikomas tik mažas pajamas gaunantiems asmenims. Maksimalus NPD – 470 litų per mėnesį – bus taikomas, jei gyventojo mėnesinės pajamos neviršys 800 litų per mėnesį. Didėjant pajamoms NPD bus nuosekliai mažinamas, o mėnesio pajamoms viršijus 3150 litų – nebetaikomas.
Vaikus auginantiems gyventojams NPD bus didinamas 100 litų už pirmą vaiką ir po 200 litų – už antrą ir paskesnį vaiką. Vienišiems tėvams bus taikomas visas papildomas NPD, o auginantiems vaiką kartu – dalijamas pusiau.

Lengvatos. Nebebus galima susigrąžinti dalies gyventojų pajamų mokesčio už įsigytą naują kompiuterį ir naujų būsto paskolų palūkanas. Už iki šiol paimtas paskolas būstui bus leidžiama susigrąžinti mokestį, bet tik iki 15 proc. įmokėtų palūkanų ir tik už vieną paskolą.

PVM. Nuo sausio 1-osios atsisakoma daugelio PVM lengvatų. Laikinai, iki liepos, lieka galioti 5 proc. lengvatinis PVM kompensuojamiems vaistams, iki rugsėjo – už šildymą. Lengvatinis 9 proc. PVM tarifas paliktas knygoms ir neperiodiniams leidiniams.

Šventės. Su savaitgaliu sutampančios švenčių dienos nebebus perkeliamos į artimiausią darbo dieną. Visuomet sekmadienį minimos šventės – Velykos, Motinos ir Tėvo dienos – taip pat nebus kompensuojamos.

Pietūs. Nuo kitų metų ne visi moksleiviai gaus nemokamus pietus. Jų galės tikėtis tie, kurių šeimos vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio, t. y. 525 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų