Pereiti į pagrindinį turinį

"Orlen" žadami milijardiniai nuostoliai

2009-02-04 09:00

"Mažeikių naftą" valdančiam Lenkijos koncernui "PKN Orlen" 2008-ieji tikriausiai blogiausi metai jo istorijoje. "Orlen" valdomos Lenkijos įmonės baiminasi, kad bus masiškai atleidžiami darbuotojai, "Mažeikių naftoje" taip pat gali būti imtasi karpyti etatus.

Vakar koncerno valdyba ėmėsi skausmingo klausimo. Rengiamasi parduoti dalį "Orlen" pavaldžiųjų įmonių – jų lenkų koncernas turi net 120.

Bene didžiausia panika apėmusi Vloclaveko miestą. Mat pasklido gandai, esą chemijos pramonės gigantas "Anwil", priklausantis "Orlen" grupei, gali būti ne tik parduotas, bet ir likviduotas. Vis dėlto "Orlen" ramina, kad blogiausio scenarijaus tikėtis nedera ir tikina ne uždarysiantis, o dar šiemet parduosiantis gamyklą. Šios įmonės vertė gali siekti apie 2 mlrd. zlotų, tačiau abejojama, ar krizės laikotarpiu "Orlen" sugebės išpešti tokią sumą.

Beje, būtent apie 2 mlrd. zlotų "Mažeikių naftos" šeimininkai prarado dėl zloto nuvertėjimo. Tokius skaičiavimus praėjusią savaitę pateikė rinkos analitikai. Prognozuojama, kad praėję metai "PKN Orlen" atneš rekordinį 1,2 mlrd. zlotų nuostolį.

Lenkijos koncerno vadovas Jacekas Krawiecas pripažįsta, kad "Orlen" nenori bristi į skolas ir karpys investicijas. Esą neketinama investuoti daugiau, negu bus uždirbta, šis pareiškimas veikiausiai galioja ir "Mažeikių naftai". Anot J.Krawieco, tiek pačiame koncerne "PKN Orlen", tiek jo valdomose įmonėse gali būti mažinamas etatų skaičius.

Lenkijos koncerno vadovas jau yra pareiškęs, kad svarstoma galimybė mažinti Mažeikių įmonės darbuotojų skaičių ar parduoti dalį jos akcijų. Mažesnį etatų skaičių Mažeikiuose kaip galimą taupymo priemonę dienraščiui nurodė ir koncerno atstovas spaudai Dawidas Piekarzas.

"Visose įmonėse ruošiame optimizacijos programas. Viskas priklausys nuo to, kaip mums pavyks gerinti "Mažeikių naftos" darbo ir logistikos efektyvumą", – sakė D.Piekarzas, primindamas Vyriausybės nenorą bendrovei "PKN Orlen" parduoti "Klaipėdos naftos" akcijas.

Nepaisant koncerną kamuojančių finansinių sunkumų, "PKN Orlen" tikina turintis pinigų išpirkti likusias Mažeikių įmonės akcijas. Tam Lenkijos įmonei prireiks 284 mln. JAV dolerių – sumos, suderėtos 2006 m. pabaigoje sudarytoje įmonės pirkimo sutartyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų