Pereiti į pagrindinį turinį

"Parex" šturmo nesulaukė

"Parex" šturmo nesulaukė
"Parex" šturmo nesulaukė / Mindaugo Ažušilio nuotr. Tuščia: vakar "Parex" banko skyriuose beveik nebuvo žmonių.

Nors sekmadienį sunerimę "Parex" banko indėlininkai suskubo į veikiančius skyrius atsiimti indėlių, tačiau vakar šio ir kitų šalyje veikiančių bankų skyriuose tvyrojo ramybė.

Regis, Lietuvos gyventojai šaltakraujiškesni ir labiau linkę pasitikėti valdžia bei bankais nei latviai. Po to, kai savaitgalį buvo paskelbta, kad Latvijos vyriausybė nusprendė privatizuoti "Parex" banką, sulaukę pirmadienio lietuviai nepuolė atsiimti indėlių iš šio ar kitų šalyje veikiančių bankų.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas tikino, kad "Parex" bankas pasirengęs ir turi pakankamai lėšų, jei indėlininkai pultų atsiimti banke laikomų pinigų: "Bankas pasiruošęs ir apsirūpinęs, turi pakankamai pinigų, bet dar kartą sakau – nėra jokio reikalo panikuoti ir atsiimti indėlius. Visi indėliai apdrausti ir saugūs."

Tačiau "Parex" banko skyriuose vakar nebuvo jokių ženklų, kad indėlininkai skubėtų atsiimti savo pinigus. Sostinėje banko skyriuose sukiojosi vos vienas kitas klientas tvarkydamas kasdienius reikalus: užsisakė ar atsiėmė mokėjimo korteles, atidarė sąskaitas, mokėjo įvairias įmokas ir mokesčius.

"Indėlio tikrai nežadu atsiimti, jeigu to klausiate. Gal net jį padidinsiu?" – paklausta, ar neišsigando žinių apie Latvijos "Parex" banko nacionalizavimą, šypsodamasi atsakė "Parex" banko padalinyje sostinėje sutikta Jolanta.

Kiti šalies komerciniai bankai irgi dirbo įprastu ritmu.

"Nemanau, kad bus blogai. Latvija juk neleido "Parex" bankrutuoti. Valstybė jį nupirko, o tai reiškia, kad žmonių santaupos saugios. Tai turbūt geriausias sprendimas, kokį galima buvo priimti sunkmečiu. Tikiuosi, kad ir mūsų Vyriausybė bus tokia sąmoninga", – dėstė pagyvenusi SEB banko klientė Alina.

Latvijos vyriausybė vakar tęsė "Parex" banko perėmimo procedūrą ir siekė stabilizuoti padėtį finansų rinkoje. Latvijos vyriausybės vadovo Ivaro Guodmanio nurodymu, valstybės ir savivaldybės institucijoms bei įstaigoms uždrausta atsiimti indėlius iš "Parex" banko. Taip siekiama stabilizuoti banko padėtį ir parodyti pavyzdį kitiems indėlininkams. Pranešama, kad vakar "Parex" banko skyriai Latvijoje dirbo įprastu ritmu ir teikė visas paslaugas.

"Parex" banko kontrolę perėmusi Latvijos vyriausybė sulaukė ne tik aplinkinių valstybių, bet ir Europos Komisijos teigiamo įvertinimo.

Kol kas nekalbama apie tai, kada vyriausybės įsigytos "Parex" akcijos galėtų būti parduodamos. Teigiama, kad jas atpirkti galės ir buvę savininkai Valerijus Karginas ir Viktoras Krasovickis.

Neabejojama, kad galimybe įsigyti antro pagal dydį šalies banko akcijų susidomės ne vienas Latvijoje veikiantis bankas, norintis padidinti savo rinkos dalį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų