Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaulio ekonomikos aklagatvis

2012-07-18 23:59

Tyrimų instituto "Social Dynamics International" ekonominių tyrimų vadovas

Euro zona, kaip prognozuojama, neaugs, o gal net ir trauksis. Jungtinės Valstijos džiaugiasi atsigaunančia ekonomika, bet itin sunkiai dorojasi su nemažėjančiu nedarbu. Pasaulio ekonomiškai besivystančių šalių ketvertas BRIK (Brazilija, Rusija, Indija ir Kinija) "atsikratė" Rusijos ir liko trise. Rusijos augimas negali būti vertinamas objektyviai, nes šalies ekonomika paremta naudingosiomis iškasenomis, kurių kainos krinta ir, kaip prognozuojama, nenustos mažėti. O likusi trijulė sumažino augimo prognozes ir net iš centrinės valdžios kabinetų planuojama Kinijos ekonomika lėtina tempą.

Didžiausias pasaulio skausmas išlieka Europa. Pietinių ir kitų periferinių valstybių bankai yra patekę į apgailėtiną situaciją, indėlininkų bėgimas tapo viešu fenomenu, kuris įgauna vis aiškesnę ekonominės katastrofos formą. Ir nors laiko iki euro tragedijos liko nedaug, Europos lyderiai vis tiek nesugeba susivienyti ir priimti visai ES naudingų sprendimų. Keista, kad Vokietija vis dar nesugeba nusileisti ir sutikti su kompromisais, nes juk euro iširimas labiausiai pakenktų būtent šios šalies eksportui.

Taigi eilinė kryžkelė ir nacionalinės ambicijos neleidžia ES, kurios ekonomika yra didžiausia pasaulyje, atsitiesti. Nors prieš porą savaičių buvo priimti ypač svarbūs kompromisai ir ES lyderiai sutiko palengvinti gelbėjimo sąlygas probleminėms šalims, to negana. Pradėti darbai neturi jokios prasmės, jei neturi tęstinumo. Vienintelis kelias, kuris leistų išvengti katastrofos, tolesnė ekonominė ir fiskalinė Senojo žemyno konsolidacija, valdžios centralizavimas. Būtent – koncentruota bankų ir valstybių biudžetų priežiūra, visos ES mastu taikoma indėlių draudimo sistema ir ilgainiui bendras ES biudžetas. Priešingu atveju – įsismarkėjantis politinis ir ekonominis chaosas, pinigų švaistymas palūkanoms ir, galų gale, krachas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų