Lietuva ir Baltarusija susitarė dėl pranešimo apie branduolinę avariją

  • Teksto dydis:

Lietuva ir Baltarusija pirmadienį pasirašė susitarimą dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinę avariją ir keitimosi informacija apie atominės energetikos objektus ir veiklą.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) pranešė pasirašiusi susitarimą su Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministerija (ESM).

„Nepaisant šio susitarimo, visi Lietuvos keliami klausimai dėl aplinkosaugos ir branduolinės saugos užtikrinimo ir toliau išlieka. Lietuva siekia, kad Baltarusijos AE nebūtų paleista, kol nėra įgyvendinti visi tarptautiniai aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimai“, – pranešė VATESI.

Inspekcija pabrėžia, kad į Astravo AE aikštelę atvežus branduolinį kurą ir tęsiant pasirengimą įjungti  pirmąjį reaktorių, jau atsirado potenciali branduolinės ar radiologinės avarijos rizika.

Pagal susitarimą institucijos sutarė nedelsiant keistis svarbia informacija įvykus branduolinei avarijai arba užregistravus pavojingą žmogaus sveikatai jonizuojančiosios spinduliuotės lygį, taip pat informacija apie šalių branduolinės energetikos objektų saugą.

Pagal Konvencijos dėl ankstyvo pranešimo apie branduolinę avariją nuostatas tokie susitarimai tarp kaimyninių šalių yra įprasta tarptautinė praktika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių