Patvirtinta Mokslo plėtros programa, jai įgyvendinti žadama skirti 350 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Vyriausybė patvirtino Mokslo plėtros programą, jai įgyvendinti suplanuota skirti beveik 350 mln. eurų iš ES struktūrinių fondų.

Programoje, kurioje tikslai keliami iki 2030 metų, numatyta didinti šalies mokslo konkurencingumą ir tarptautiškumą, kelti ir stiprinti mokslo lygį, jo pagrindu grįsti ekonomikos vystymąsi, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Be suplanuotų 350 mln. eurų iš ES struktūrinių fondų numatyta patrigubinti valstybės finansavimą moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai.

„Turime didelių ambicijų ir galimybių šiose srityse, tad labai svarbu sutelkti finansinius išteklius auginti mokslo potencialą. Nuo jo priklausys ir mūsų šalies ekonomikos vystymasis, mokslo žiniomis grįsti inovatyvūs verslo sprendimai“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Numatoma didinti mokslo darbuotojų atlyginimus iki 150 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio, pritraukti daugiau savo patirtimi besidalijančių tyrėjų iš užsienio, Lietuvos tyrėjus skatinti aktyviau dalyvauti ES bendrojoje mokslinių tyrimų ir inovacijų programoje, plėsti doktorantūros vietų skaičių ir kt.

Išskirta būtinybė skatinti mokslo žinių perdavimą bei bendradarbiavimą su verslu, parama plėtojant mokslui imlų verslo sektorių.

Numatoma, kad mokslo ir studijų institucijų pajamos už mokslinius ir eksperimentinius tyrimus įmonėms sieks 21 mln. Eur (2020 metais buvo 13,9 mln. eurų). Prie šio tikslo prisidės ir planuojamas įsteigti mokslo ir inovacijų pareigūnų tinklas, apimsiantis visas ministerijas ir Vyriausybės kanceliariją.

Už programų planavimą ir įgyvendinimą kartu atsakingos bus Švietimo, mokslo ir sporto bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>AlRazis

>>AlRazis portretas
nuvalkiota, nes jokios krypties nėra. skambios frazės ir tiek. padidins algas 150 proc.? dabar negali padidinti10 proc. o paskui 150? gal ir padides kažkiek, administracijai, bet ne tyrėjams.

Al Razis

Al Razis portretas
"... sutelkti finansinius išteklius, auginti mokslo potencialą, vystyti ekonomiką, mokslo žiniomis grįsti inovatyvius verslo sprendimus“ - kaip tai nuvalkiota ir siaura! Kur esminė kryptis?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių