Pereiti į pagrindinį turinį

Patvirtinti teisės ekspertai, kurie vertins žemės referendumo tekstą

2014-03-13 14:46
BNS inf.
M. Vorobjovaitės nuotr.

Seimas patvirtino 6 teisės ekspertus, kurie iki kovo 20-osios turės Seimui pateikti išvadą dėl žemės pardavimui skirto referendumo teksto ir ar jis neprieštarauja Konstitucijai.

Ekspertizę atliks Europos teisės departamento generalinis direktorius Deividas Kriaučiūnas, Mykolo Romerio universiteto Konstitucinės ir administracinės teisės instituto profesorius Vytautas Sinkevičius bei docentė Inga Daukšienė, šio universiteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto profesorius Ignas Vėgėlė, socialinių mokslų daktaras Stasys Stačiokas bei Vilniaus universiteto Viešosios teisės katedros docentas Vaidotas Vaičaitis. 

Už tokią ekspertų grupę balsavo 65 Seimo nariai, prieš - 11, susilaikė 10 parlamentarų.

V.Sinkevičiaus kandidatūra netiko Mišriai Seimo narių grupei, nes esą šis teisininkas jau iš anksto yra išsakęs nuomonę dėl referendumo beprasmiškumo. Tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, vietoj V.Sinkevičiaus siūlytas buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Juozas Žilys atsisakė dirbti ekspertų grupėje. 

Teisininkų sąrašą Seimui pateikė parlamentinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Jo vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas paneigė, kad ekspertų išvada nebus svarbi.

„Negalima sakyti, kad neturės jokios prasmės - ekspertai pateiks išvadas, kurios bus paskelbtos viešai - visai visuomenei, kad ji žinotų, ką sako specialistai“, - tvirtino J.Sabatauskas.

Tuo tarpu mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys teigė, kad tokios ekspertų grupės darbas - referendumo paskelbimo proceso vilkinimas.

Jeigu Seimo sudaryta ekspertų grupė padarytų išvadą, kad piliečių reikalavime paskelbti referendumą teikiamas sprendimo tekstas gali neatitikti Konstitucijos, parlamentas šią išvadą paskelbia visuomenei, tačiau ji negali būti pagrindas neskelbti referendumo.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė Seimo nutarimo projektui, numatančiam, kad referendumas dėl žemės būtų rengiamas birželio 29-ąją, kaip praėjusią savaitę nutarė valdančiųjų Politinė taryba. Kai kurie Darbo partijos, Mišrios Seimo narių grupės ir Drąsos kelio frakcijos parlamentarai siūlo referendumą dėl žemės rengti gegužės 25 dieną - kartu su Europos Parlamento rinkimais ir antruoju prezidento rinkimų turu, jei jis vyktų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų