Pieno gaminių rinkoje pastebimi atsigavimo ženklai

  • Teksto dydis:

Įvairiose šalyse švelnėjant karantino režimams, vėl aktyvėjant prekybai, pastarąsias dvi savaites pieno gaminių rinka rodo atsigavimo ženklus, teigia Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). Tai yra geras signalas visiems pieno sektoriaus dalyviams, leidžiantis tikėtis, kad žaliavinio pieno supirkimo kaina grįš į įprastą lygį.

Kovo mėnesį Pasaulio sveikatos organizacijai paskelbus pandemiją dėl COVID-19, pieno gaminių kainos iš karto krito žemyn. Tai lėmė sumažėjusi paklausa užsidarius viešojo maitinimo įstaigoms, viešbučiams, turizmo sektoriui ir sutrikus krovinių pervežimo sistemoms. Paklausos sumažėjimas sutapo ir su pavasariniu pieno gamybos lygio pakilimu Europoje. Per mėnesį ES rinkoje lieso pieno miltelių kaina, kaip nurodoma ŽŪM pranešime, sumažėjo 23 proc., sviesto – apie 17 proc.

Šiuo metu pieno gaminių rinka rodo atsigavimo ženklus. Nuo kainų „dugno“ balandžio viduryje iki gegužės pabaigos ES vidutinės lieso pieno miltelių ir sviesto kainos padidėjo 5-6 proc. Biržose stebimas dar didesnis pieno gaminių kainų augimas: EEX biržoje lieso pieno miltelių ir sviesto kaina pakilo apie 17-18 proc. Auga ir grietinėlės kaina, pavyzdžiui, Lenkijoje grietinėlės kaina per šį laikotarpį pakilo daugiau kaip 30 proc. Gegužės 19 d. įvykusiame pasauliniame pieno gaminių aukcione kainų indeksas taip pat padidėjo 1 proc.

Prie kainų stabilumo, anot Žemės ūkio ministerijos, prisidėjo ir gegužės mėnesį Europos Komisijos aktyvuota privataus sandėliavimo parama. Ji skirta produkcijos pasiūlai rinkoje sumažinti, kai produktai laikinai išimami iš rinkos ir saugomi nustatytą laikotarpį už tai gaunant paramą – tokiu būdu netiesiogiai palaikomos pieno gamintojų pajamos. Nuo paramos aktyvavimo pradžios Lietuvos pieno perdirbimo įmonės pateikė paraiškas paramai gauti už 1307 t sviesto, 536 t lieso pieno miltelių ir 819 t sūrių privatų sandėliavimą. Už šį kiekį numatoma išmokėti apie 179 tūkst. eurų paramos.

Lietuvai esant labai priklausomai nuo pieno produktų eksporto ir pieno rinkoje stebint suaktyvėjusią prekybą bei esant atsigavimo ženklams, pieno supirkimo kainos nebeturėtų kristi, teigiama ŽŪM pranešime. Tikimasi, kad tokios tendencijos išsilaikys ir toliau. O dėl pandeminės krizės sumažėjusioms pieno gamintojų pajamoms balandžio-gegužės mėnesiais kompensuoti numatoma skirti 18,5 mln. eurų valstybės paramos. Šiuo metu Žemės ūkio ministerija yra pradėjusi notifikavimo procedūrą su Europos Komisija dėl šios paramos schemos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių