Pereiti į pagrindinį turinį

Pirko katę maiše

2008-12-05 09:00
Pirko katę maiše
Pirko katę maiše / "Reuters" nuotr. usivylė: lenkai tikina įsigiję prastesnės būklės "Mažeikių naftą", nei skelbė tuomečiai savininkai.

Didžiausias Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen" reikalauja, kad Nyderlanduose registruota bendrovė "Yukos International UK B.V." sumokėtų milijoninę kompensaciją už tai, kad 2006-ųjų pabaigoje jos parduotos Lietuvos "Mažeikių naftos" reali teisinė ir finansinė padėtis skyrėsi nuo tuo metu deklaruotos.

Spėjo pateikti pretenzijas

"PKN Orlen" pranešė, kad už tai "Yukos" gali grėsti maksimali 250 mln. JAV dolerių (679,88 mln. litų) atsakomybė. Ieškinys "Yukos" pateiktas trečiadienį, Nyderlandų bendrovė į jį turi atsakyti per 30 dienų.

Pasak "Yukos", pateikti pretenzijoms ir pareikalauti tokios sumos, kuri buvo padėta į specialų depozitą, "PKN Orlen" turėjo dvejų metų terminą – jis baigsis šiemet gruodžio 15-ąją.

"Orlen" pretenzijas dėl Lietuvos Vyriausybės garantijų galėjo pateikti per šešis mėnesius, kai buvo baigtas sandoris, tačiau jokia konkreti suma nebuvo numatyta, atsakomybė tokiu atveju būtų taikoma ribotai", – BNS sakė Ūkio ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento direktorė Neringa Pažūsienė.

Pirkinys neįtiko

"Yukos International" 2006-aisiais gruodį deponavo 250 mln. JAV dolerių tam atvejui, jei Lenkijos naftos koncernas nutartų pateikti pretenzijas. Maždaug už tokią sumą – 290 mln. JAV dolerių (788,66 mln. litų) – "PKN Orlen" ketina netrukus iš Lietuvos Vyriausybės įsigyti likusį beveik 10 proc. "Mažeikių naftos" akcijų paketą.

"PKN Orlen" teigia, kad ištyręs padėtį Mažeikių įmonėje rado neatitikimų, palyginti su "Yukos" pristatyta.

"Sandorio užbaigimo dieną, 2006-ųjų gruodžio 14-ąją, "Yukos International" pateikė informaciją apie faktinę juridinę ir finansinę Lietuvos įmonės padėtį. Remiantis 2006 m. kovo 26 d. akcijų pirkimo–pardavimo susitarimu, koncernas "PKN Orlen" priverstas pateikti "Yukos International" ieškinį dėl to, kad nesutampa pateikta informacija ir reali padėtis", – teigiama "PKN Orlen" pranešime.

Savininkai pasikeitė

2006-ųjų gruodį Lietuvos Vyriausybė "PKN Orlen" pardavė 30,66 proc. "Mažeikių naftos" akcijų už 851,829 mln. JAV dolerių (tuomečiu kursu – apie 2,308 mlrd. litų).

Iš "Jukos" už 1,492 mlrd. JAV dolerių (apie 3,883 mlrd. litų) įsigijęs dar 53,7 proc. Lietuvos naftos koncerno akcijų, Lenkijos koncernas "Orlen" iš viso įsigijo 84,4 proc. "Mažeikių naftos" akcijų.

Šiuo metu "PKN Orlen" valdo 90,02 proc. "Mažeikių įmonės" akcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų