Pirmasis 2020 metų biudžeto projekto svarstymas – kitą savaitę

Seimas ketvirtadienį nepradės svarstyti 2020 metų valstybės biudžeto projekto. Parlamentarai pirmojo svarstymo imsis pirmadienį.

2020 metų biudžeto svarstymas į kitą savaitę nukeltas dėl procedūrų – Seimo Biudžeto ir finansų komitetas laiku nespėjo registruoti projekto – reikia, kad jis būtų registruotas iki posėdžio likus ne mažiau kaip 72 valandoms.

Paprastai per pirmą svarstymą savo pozicijas išsako frakcijų ir komitetų atstovai, atskiri parlamentarai, o Biudžeto ir finansų komiteto vadovas informuoja, kiek ir kam lėšų siūloma Vyriausybei rasti papildomai.

Po pirmojo svarstymo nebalsuojama – projektas  grąžinamas Vyriausybei tobulinti. Tai įprasta procedūra.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas Vyriausybei siūlo papildomai įvairioms reikmėms kitų metų biudžete rasti beveik 60 mln. eurų. Jo duomenimis, Seimo komitetai papildomai paprašė numatyti 284,6 mln. eurų, atskiri parlamentarai – dar 368,7 mln. eurų. Vyriausybei siūloma įvertinti visus pasiūlymus.  

Svarstant biudžetą, daugiausia dėmesio sulaukė siūlymas didinti vaiko pinigus nuo 50 iki 60 eurų. Yra siūlymų šią išmoką padidinti iki 70 eurų, kaip buvo susitarę valdantieji.

Pensijoms ir vaiko pinigams didinti kitąmet numatoma skirti beveik 0,5 mlrd. eurų. Skinasi kelią ir prezidento siūlymas kiek didinti pensijas indeksuojant bazinės pensijos koeficientą.  

Valdantieji siūlo įvesti prekybos apyvartos, automobilių taršos ir bankų turto mokesčius bei nuo 220 tūkst. iki 150 tūkst. eurų sumažinti ribą, nuo kurios būtų mokamas nekilnojamojo turto mokestis. Tačiau bus balsuojama ir dėl mažesnės – 100 tūkst. eurų ribos.

Taip pat numatoma nuo 555 iki 607 eurų kelti minimalią mėnesio algą, didinti darbo užmokestį valdžios sektoriaus darbuotojams, nes didinamas pareiginės algos bazinis dydis ir numatyti kiti vienkartiniai atlyginimų kėlimai.

Siūloma šiek tiek sumažinti lengvatą žemdirbių dyzelinui bei didinti stipraus alkoholio, tabako ir degalų akcizus – kaitinamojo tabako akcizas didėtų 65 proc., etilo alkoholio – 10,5 proc., benzino – 7,3 proc., dyzelino – 7,2 procento.

Valstybės kontrolė ir Lietuvos bankas perspėjo, kad valdžios sektorius kitąmet vėl gali būti deficitinis, nors Finansų ministerija planuoja išlaikyti viešųjų finansų perteklių.

Vyriausybė prognozuoja, kad kitų metų ekonomikos augimas sulėtės iki 2,4 proc. Šiemet bendrasis vidaus produktas turėtų augti 3,7 procento. 

Biudžeto projekte numatoma, kad jo pajamos kitąmet didės 9 proc. iki 11,545 mlrd. eurų, išlaidos – 8 proc. iki 12,646 mlrd. eurų. Planuojama, kad bendras valdžios sektoriaus finansų perteklius kitąmet sudarys 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). 

Po pirmojo biudžeto svarstymo Seime dokumentas bus grąžintas Vyriausybei, o galutinai turėtų būti priimtas gruodžio 10 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
iš opozicijos pusės Seime trūksta konstruktyvumo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių