Pereiti į pagrindinį turinį

Pluoštinėms kanapėms ruošiama dirva

2013-04-11 23:59
Pluoštinėms kanapėms ruošiama dirva
Pluoštinėms kanapėms ruošiama dirva / "Shutterstock" nuotr.

Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK) vakar pritarė teisės aktų projektams, kuriais būtų įteisintas pluoštinių kanapių auginimas Lietuvoje.

Organizacija "Tėvai prieš narkotikus", Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija, dvasininkijos atstovai siūlė stabdyti projektų svarstymą, tačiau komiteto nariai siūlymus atmetė argumentuodami, kad įteisinti pluoštines kanapes reikalauja ES teisė.

Komiteto narys, buvęs žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius komiteto posėdyje tvirtino, jog priešinimasis pluoštinių kanapių įteisinimui kyla dėl nežinojimo.

"Nepadarėme, kad supratimas būtų, kas yra pluoštinės kanapės, kodėl mes to neskiriam ir nenorim skirt. Yra skirtumų tarp šių kanapių ir anų. Pluoštinės yra pramoninės, ir tyrimų įrodyta, kad ten, kur auga pluoštinės kanapės, dešimt kilometrų spinduliu neužauginsi narkotinių kanapių, tai biologinis ginklas, kuris sunaikina narkotines kanapes visoje teritorijoje", – komiteto posėdyje kalbėjo K.Starkevičius.

Už pluoštines kanapes įteisinančius teisės aktų projektus balsavo visi komiteto nariai, išskyrus susilaikiusį Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovą Vytautą Kamblevičių. KRK, svarstant Pluoštinių kanapių įstatymo projektą ir kitus susijusius teisės aktų projektus, buvo paskirtas pagrindiniu. Apsvarstytas pagrindiniame komitete pataisų paketas galės būti pateiktas svarstyti Seimui.

Nors pluoštinės kanapės Lietuvoje neįteisintos, kai kurie ūkininkai jas jau augina, tačiau už šiuos žemės ūkio naudmenis negali gauti išmokų, o Lietuvai įstatymais draudžiant auginti šias kanapes gresia ES sankcijos.

Vyriausybė siūlymą dėl pluoštinių kanapių įteisinimo Seimui teikė nuo 2007 m., tačiau parlamente projektai anksčiau pritarimo nesulaukė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų