Pereiti į pagrindinį turinį

Po "Star Holidays" bankroto – brangesnės kelionės

2010-10-17 10:00
Pokyčiai. Turkijos ir Egipto viešbučiai šiemet esą beveik užpildyti, tad ir kainos sparčiai kyla.
Pokyčiai. Turkijos ir Egipto viešbučiai šiemet esą beveik užpildyti, tad ir kainos sparčiai kyla. / Shutterstock nuotr.

Bendrovei "Star Holidays" nutraukus veiklą, poilsinių kelionių kainos šovė į viršų. Turizmo rinkos dalyviai pripažįsta, kad netikėtai į rinką pernai įšokęs konkurentas privertė atpiginti poilsį užsienyje.

Renkasi užsienio bendroves

Kelionių organizatoriai džiūgauja šiemet pardavę gerokai daugiau kelionių nei pernai ir giriasi maždaug dvigubai padidinę apyvartą.

O gyventojai spjaudosi ir pyksta, kad kelionės šiemet, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, pabrango beveik 50 proc. Pavyzdžiui, 7 naktų kelionė į Egiptą, apsistojant 4 žvaigždučių viešbutyje, praėjusių metų rudenį kainavo apie 1600–1700 litų. Dabar be 2300 litų kelionių agentūros net nesileidžia į kalbas – už 1700 litų siūloma tik 5 dienų kelionė.

"Sausį, kai ieškojau atostogų pasiūlymų, 7 naktų kelionė į Tenerifės salą, apsistojant 2 žvaigždučių viešbutyje su "viskas įskaičiuota" paslauga, kainavo apie 2300–2500 litų. Dabar man tokią pačią kelionę agentūra nori įsiūlyti už beveik 5,5 tūkst. litų", – pasakojo vilnietė Asta.

Paskutinės minutės kelionę į Turkijos kurortus anksčiau vos už 700–900 litų įsigydavę tautiečiai dabar priversti pakloti bemaž du kartus daugiau.

Kai kurie gyventojai dėl mažesnių kainų renkasi net užsienio kelionių organizatorius.

"Šiemet planuojame porai savaičių vykti į Šri Lanką. Anksčiau, maždaug prieš porą metų, kelialapiai į šią šalį buvo vieni pigiausių. Tokia 2 savaičių kelionė kainavo apie 3,5–4 tūkst. litų. O dabar – apie 5–6 tūkst. litų. Pernai skridome į Indonezijos Balio salą. Lietuvos kelionių organizatorių pasiūlymai prasidėjo nuo 8 tūkst. litų. Tad pasirinkome agentūrą, kuri bendradarbiauja su Vokietijos organizatoriais, ir už kelionę mokėjome po 6 tūkst. litų. Lietuvoje dabar nebėra išsišokėlių, kurie siūlytų keliones akivaizdžiai pigiau nei kiti. Jei vieni paslaugas pabrangina, tai greitai padaro ir kiti", – pasakojo Julius.

Pasidalijo klientus

Kelionių rinkos dalyviai kainų didėjimą sieja su gerėjančiomis vartotojų nuotaikomis ir "Star Holidays" bankrotu. Kad šios bendrovės bankrotas tapo viena iš kelionių brangimo priežasčių, pripažįsta ir buvę jos konkurentai. Esą sunkmetis ir pernai į rinką įšokęs naujas žaidėjas neleido didinti kelionių kainų. Tad jos laikėsi 2008 m. lygio arba net atpigo. Dėl to esą dalis kelionių organizatorių patyrė nuostolių. Tačiau antrą šių metų pusmetį, kai verslas pajuto artėjančių krizės pabaigą ir nebeliko vienintelio stabdžio, trukdžiusio branginti paslaugas, kelionių kainos šovė į viršų.

"Pernai į rinką įšoko vienas konkurentas. Mes jo nelaukėme, viską suplanavę buvome kitaip, tad nespėjome tinkamai pasiruošti. Be to, į rinką žvelgėme per daug optimistiškai – kai mes krizės dar nejutome, gyventojai jau buvo susiveržę diržus. Teko keliones pardavinėti pigiau nei už savikainą. Ir ne tik mums. Visų organizatorių praėjusių metų antro pusmečio pardavimai buvo nuostolingi. Tiesa, jie ("Star Holidays" vadovai – red. past.) patys buvo nusiteikę per daug optimistiškai. Jie pradėjo veiklą dempinguodami kainas. O neturint labai storų kišenių, to daryti negalima", – kalbėjo bendrovės "Tez Tour" generalinis direktorius Aleksandras Sukovas.

Be to, labai didelę įtaką kainoms daro paklausa. Kuo ji didesnė, tuo didesnė ir kaina. "Tez Tour" skelbia, kad šiuo metu vidutinė kelionės kaina į Šarm aš Šeicho kurortą Egipte – 2400 litų asmeniui.

"Tokie yra ekonomikos dėsniai – kai iš rinkos netikėtai pasitraukia vienas žaidėjas, jo klientus pasidalija kiti. Sumažėja pasiūla ir padidėja paklausa", – aiškino pašnekovas.

Tačiau jis pabrėžė, kad "Star Holidays" bankrotas – tik viena iš brangimo priežasčių. Esą "Tez Tour" šiais metais skraido mažesniais orlaiviais nei pernai, tad automatiškai brangsta vieno keleivio vežimas. "Nepinga ir degalai", – pridūrė A.Sukovas.

Be to, spalį, kai vaikams prasideda atostogos, į užsienį keliaujančių žmonių srautai labai padidėja.

Tad pabrangsta ir viešbučiai bei kitos paslaugos užsienyje. Anot "Tez Tour" vadovo, jau gruodį ar sausį kelionių kainos tikriausiai sumažės.

Kainos buvo per mažos

Turizmo agentūrų maždaug nuo rugsėjo pradžios gerokai pakilusios poilsinių kelionių kainos nestebina. Esą dabar kainos – protingos. Kai kurie tokį staigų kainų šuolį taip pat sieja su tuo, kad rugsėjį iš žaidimo pasitraukė vienas kelionių organizatorius. Tačiau tai esą toli gražu ne vienintelė priežastis.

Turizmo agentūrų vadovai įsitikinę, kad kainos kyla dėl objektyvių priežasčių. Neva kai paskutinės minutės kelionės buvo pardavinėjamos po 600 litų, organizatoriai dirbo nuostolingai. Tokia kaina susidarydavo dėl daugelio veiksnių: viešbučiai nebūdavo užpildyti, todėl nuleisdavo kainas, oro bendrovės taip pat nenorėjo leisti pustuščių lėktuvų, tad mažino kainas. Dabar visų šitų veiksnių nebėra. Turkijos ir Egipto viešbučiai užpildyti, tad tikėtis pigių kelionių neverta.

"Dabar kainos normalios. Anksčiau buvo tokių absurdų, kad už turisto išvežimą kelionių organizatoriams dar tekdavo primokėti. Tiesa, sumažėjusi konkurencija šiokią tokią įtaką taip pat padarė. Dalelė tiesos čia yra", – sakė kelionių agentūros "Megaturas" direktorius Eugenijus Morkūnas.

Kas ir kaip būtų keista, nepaisant smarkiai išaugusių kainų, kelionių paklausa tik didėja. Naujausiais tarptautinio kelionių organizatoriaus "Tez Tour" duomenimis, per išankstinį pardavimą šių kelionių parduota 76 proc. daugiau negu pernai, o apyvarta išaugo net 100 proc.

"Novaturas" per rugsėjį skelbia kelionių žiemos sezonui pardavęs net 94 proc. daugiau ne praėjusiais metais tuo pačiu metu.

"Šiais metais išankstinė prekyba neįtikimai aktyvi – žmonės nebelaukia paskutinės minutės pasiūlymų, kurių rudens laikotarpiui netgi nebegalėjome pasiūlyti, nes nebebuvo laisvų vietų lėktuvuose, – kalbėjo "Tez Tour" rinkodaros vadovė Irma Korsakaitė. – Nors žiemos sezonas tik prasideda, jau dabar į Šarm aš Šeicho kurortą parduota daugiau kaip 25 proc. visų suplanuotų kelionių šia kryptimi."

"Rinka atsigauna. Matyt, žmonės pervargo per krizės laikotarpį ir dabar jaučiasi nusipelnę tikrų atostogų", – svarstė E.Morkūnas.

Be to, ši vasara buvo tokia karšta, kad daugelis lietuvių vasaros mėnesiais niekur neskrido, o pasiliko šį malonumą rudeniui. Tad esą normalu, kad spalį taip išaugo kelionių paklausa. Tačiau tai toli gražu nereiškia, kad paklausa tokia pat išliks ir toliau, juolab esant tokioms didelėms kainoms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų