Premjerė: ieškosime sprendimų savivaldos finansams didinti

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, jog reikia galvoti, kaip padidinti savivaldybių pajamas, taip pat suteikti joms daugiau galimybių skolintis. Jos teigimu, didesnis skolinimasis nebūtinai yra didesnis savarankiškumas.

„Didesnis savarankiškumas yra didesni savivaldybių nuosavi finansiniai ištekliai. Kad savivaldybės galėtų gauti didesnius finansinius išteklius, galbūt didesnę mokesčių dalį, kam aš asmeniškai pritarčiau, mums taip pat reikia kalbėtis ir apie funkcijų pasidalinimą tarp centrinės valdžios ir vietos valdžios“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

„Žinoma, kad vietos valdžia, būdama atsakinga už daugiau funkcijų ir viešųjų paslaugų, lygiai taip pat pagrįstai turėtų teisę tikėtis, kad ir finansiniai ištekliai atitinkamai persiskirstys“, – pridūrė ji.

Premjerė kritikavo savivaldos atstovų teiginius, kad didesnių skolinimosi galimybių jiems reikia norint įsisavinti Europos Sąjungos paramą.

„Nereikia šios diskusijos supaprastinti iki to, kad štai ateina labai didelė finansinė parama ir jeigu kažkas neleis daugiau skolintis, tai mes nepasiimsime visų pinigų. Mums reikia pinigus ne pasiimti, o investuoti, kas ne tik kainuoja dabar kaip investicija, bet ir sukuria vertę ateičiai. Todėl projektai turi būti ir rūpestingai planuojami, ir pageidautina, teikti ilgalaikę regioninę naudą, o ne tik būti vienos ar kitos savivaldybės puošmena, kuri galbūt sukelia vėliau tai savivaldybei išlaikymo kaštus“, – aiškino I. Šimonytė.

Ji sakė tikinti, kad pavyks rasti sprendimus dėl savivaldybių finansinio savarankiško didinimo.

„Turime labai neblogą dialogą užmezgę su savivaldybių asociacija, tikrai diskutuosime ir tuos sprendimus surasime. Esu įsipareigojusi regionų politikos klausimą priimti į savo portfelį, (...) imtis koordinuojančio vaidmens tarp skirtingų institucijų, kadangi dabar Vidaus reikalų ministerija tempia tikrai labai sudėtingą akmenį, kuriame yra daug klausimų, už kuriuos tiesiogiai yra atsakingos visiškai kitos institucijos ir ministerijos“, – tvirtino premjerė.

Lietuvos savivaldybių asociacija sausio pabaigoje pasiūlė priemones Vyriausybei, kaip sukurti tvarius ir ilgalaikius instrumentus stiprinti regionų ekonomiką ir vietos plėtrą.

Savivaldybės Vyriausybei siūlo plėsti jų savarankiškų pajamų šaltinius, sukurti lankstesnes skolinimosi galimybes, dar šiemet įsteigti Savivaldybių paskolų ir garantijų programą ar fondą, jam panaudojant  Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemones, ES struktūrinių ir kitų fondų lėšas.

Savivaldybės taip pat siūlo vietoj tikslinių dotacijų joms skirti didesnę gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, taip pat dalį pridėtinės vertės ar pelno mokesčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių