Prezidento patarėjas apie derybas dėl ES biudžeto: jos nežlugo, tiesiog užtruko

Prezidento Gitano Nausėdos Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta neigia, kad Europos Vadovų Taryboje užsitęsusios derybos dėl ES biudžeto žlugo, nes susitarimui tarp valstybių reikia laiko.

„Nepasakyčiau, kad derybos žlugo. Jos tiesiog užtruko. Skirtingos nuomonės, skirtingi argumentai, buvo tikrai produktyvios tos kelios dienos. Susirinkus kitoje sesijoje bus deramasi toliau. Tos keturios taupiosios valstybės nori 1 proc. nacionalinio bendrojo produkto biudžetą turėti per ateinančius septynerius metus. O būtent Europos Vadovų Tarybos pasiūlymas yra didesnis – 1,06-1,07 proc.

Po to, kai bus priimti susitarimai Europos Vadovų Taryboje, šitą susitarimą taip pat turės patvirtinti Europos Parlamentas. Yra daug žaidėjų šiose derybose, daug įvairių nuomonių, pozicijų, reikia pakankamai laiko, kad būtų visos nuomonės išsakytos, argumentai būtų išgirsti ir būtų priimtinas sprendimas visoms grupėms“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė S. Krėpšta.

Anot prezidento patarėjo, Lietuvai reikia didesnio biudžeto.

„Norime didesnio biudžeto, didesnės finansinės integracijos. (...) Norime, kad integracija vyktų, nesustotų, Lietuva padarė pažangą per pastaruosius 10-20 metų ekonomikos išsivystymo srityje, taip pat turime tam tikrų iššūkių – socialinė atskirtis, nelygybė. Tikrai nereikėtų sustoti pusiaukelėje ir tos finansinės integracijos ir didesnio biudžeto mums ir kitoms Sanglaudos grupės šalims tikrai reikia“, – teigė S. Krėpšta.

„Tikimės, kad mažėjimas (Sanglaudos lėšų – ELTA) bus mažesnis nei numatyta Europos Komisijos pasiūlyme ar vėliau Suomijos pateiktame pasiūlyme“, – „Žinių radijui“ pridūrė jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę pasibaigus Europos Vadovų Tarybos susitikimui, lyderiai sutarė toliau tęsti diskusijas dėl Daugiametės finansinės programos 2021-2027 metams. Pasak Lietuvos prezidento G. Nausėdos, derybos įvairiuose dvišaliuose ir daugiašaliuose formatuose buvo ilgos ir intensyvios.

Prezidentūra informavo, kad Lietuva pasisako už 1,11 proc. BNP (bendrųjų nacionalinių pajamų) indėlį į ES biudžetą.

Lietuva taip pat laikysis nuoseklios pozicijos ir pasisakys už didesnį finansavimą sanglaudos politikai bei žemės ūkiui. Taip pat pažymės būtinybę laikytis 2013 metų Europos vadovų sutarimo dėl tiesioginių išmokų lygio visoms valstybėms narėms taikymo jau 2021 metų ir tiesioginių išmokų ūkininkams suvienodinimo su ES vidurkiu svarbą.

Baigusi kadenciją prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad penktadienį derybos dėl ES biudžeto žlugo ir jas reikės pradėti iš naujo.

Kitas ES Vadovų Tarybos susitikimas numatomas kovo mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prezidentūra;- nekreipkite dėmesio į

prezidentūra;- nekreipkite dėmesio į portretas
sovietinės ŽVALGYBOS agentės p l i u r p a l ą, nes tokiems, kai žmonių gyvenimas GERĖJA- iš pavydo UŽVERDA KRAUJAS ir visais būdais stengiasi p a k e n k t i- tą ji darė 10 metų.

Istorikas

Istorikas portretas
Lietuva melže Rusiją kaip buvo joje,dabar Europos sąjungą. Tam ir įstojo i Europos sąjungą ,kad galėtų iš jos išmelžtus milijonus valdantieji sau kišenes papildyti.Nieko nesiskyre Tarybų sąjunga nuieko nesiskure nuo Europos sąjungos, panašus principas ,tik su didesnę laisvę judėti i kitas šalis.Tarybų sajungos sudėtyje huvo mažesnis narės mokestis,mokesčiai visoje Tarybų sajungoje mažesni,nebuvo privataus verslo,todėl nebuvo ir bedarbių. Pragyvenimo minimumas,mokesčiai buvo nustatomi pagal mažiausias pajamas gaunančius ir taip toliau. Visos teistybės nesurašyti,bet jeigu nebus kažkas panašaus pasaulyje bus blogai. Negali saujele atimti teisę gyventi iš tų, kuriuos išnaudoja milijonieriai Istoriją siūlyčiau pasidomėti ,kas nutinka.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių