Privati pensija – iš „Sodros“

  • Teksto dydis:

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija skaičiuoja, kad valstybės mokamos pensijos vienos žemiausių, todėl gyventojai neišvengiamai turi kaupti patys, praneša LNK žinių tarnyba.

„Ar žinote, kaip atrodys pasaulis po 40 metų? Ar žinote, kaip susiklostys jūsų karjera? Ne. Daug nežinomybės. Todėl nė viena pensijų sistema nėra tobula. Per daug nežinomybės. Todėl turime suteikti žmonėms galimybę pasirinkti skirtingus šaltinius, kurie užtikrins pajamas išėjus į pensiją. O jie turi priimti sprendimus“, - sako EBPO pensijų ekspertas Pablo Antolinas.

Nuo šių metų liepos privačių pensijų mokėjimą perėmė „Sodra“. Tai reiškia, kad antrosios pakopos fonduose kaupę ir į pensiją išėję žmonės gaus dvi išmokas: vieną valstybės, kitą – privačią. Abi jas mokės „Sodra“, tačiau iki šiol neaišku, kiek už tokią paslaugą teks sumokėti, jei sukauptoje sąskaitoje bus daugiau nei 10 tūkstančių eurų. Ekonomistai pripažįsta, kad perduoti privačios pensijos mokėjimą „Sodrai“ logiška, mat kuo daugiau kaupiančiųjų, tuo mažesnė rizika. Be to, „Sodra“ nesiekia pelno.

„Tie žmonės, kurie dalyvauja, tiesiog nėra išprusę, negali tiek skirti laiko domėjimuisi ir tai reiškia, kad jie visiškai atsiduoda tiems, kurie tą paslaugą teikia, o jie turi savo interesą. Turi savo pelną“, - teigia ekonomistas Romas Lazutka.

Nors prieš perleidžiant „Sodrai“ privačios pensijos mokėjimą buvo aiškinama, kad tai padidins išmokas kaupiantiesiems, dabar aiškėja, kad taip gali ir neatsitikti. Politikai jau svarsto įstatymą dar kartą keisti ir privačią pensiją mokėti palikti privatiems fondams.

„Reikia matyt visus skaičius, matyt perspektyvą ir tiesiai šviesiai sakyt, kad tos šalys, kurios pirmos įbrido į tą upę, jau išbrido. Atsisakė, nacionalizavo ir kitokiais būdais. Mes paskutiniai pagonys laikysimės iki paskutinio kvapo, kad jau kai skęsim, sakysim, kad reikia viską iš pagrindų reformuot“, - sako Seimo narys Algirdas Sysas.

Kaupiantieji labiausiai norėtų pastovumo ir stabilumo, o ne nuolatinio sistemos kaitaliojimo.

„Keičiasi taip, kad daugiau žmonių turės įsigyti, tarp jų bus daugiau moterų, o moterys gyvena ilgiau, reiškia jom, jeigu paskaičiuot net ir visiškai neutraliai, reikia išmokas už sukauptas santaupas dalinti mažesnes“, - tvirtina Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas.

Skaidrumo pasigenda ir ekonomistai. Mat privačiuose fonduose lėšos kauptos jau 15 metų, o kai kurie tai darę žmonės jau išėjo į pensiją.

„Sodros“ duomenimis Lietuvoje pensijai kas mėnesį kaupia apie 700 tūkstančių gyventojų. Iki šiol privačios pensijos mokėjimo paslaugą teikė privačios draudimo bendrovės. Tai reiškia, kad sumokėjus tam tikrą sumą, kas mėnesį šalia pensijos mokamos papildomos išmokos. "Sodros" duomenimis žmonių, kurie tokiu būdu pasiėmė sukauptus pinigus, iki šiol yra mažiau nei 300.

„Visų pirma, kadangi ten kaupiamos sumos yra nedidelės, tai viena vertus per tokį nedidelį laiką ir kaupiant nedideles sumas nedaug atsirado tokių, kuriems privalu pirkti tokį anuitetą. Laikui bėgant skaičiuojam, prognozuojam, kad tokių žmonių rasis vis daugiau", - teigia „Sodros“ vadovė Julita Varanauskienė.

Galimybė atidėti 3 procentus pajamų senatvės pensijai kaupti išlieka mažiausia taupymo norma Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ta pavelda reikia NAIKINTI !

Anonimas

Anonimas portretas
Kiek tas senas bebras Sysas ir kiti seni bebrai dar sedes tam seime ar nelaikas eiti i pencija KURIOS NEUZSITARNAVOTE :-)

varnas

varnas portretas
jau ne tik rudo bet ir pavasaris atėjo, bet šitie ponai vis nesąmones paišo, juk mes esame ubagino debilai, kas ką nori sukuria ir prastumia mums imkime rinkime didinkime pensijas, kur matyta iš mūsų dirbančiu pensininku, kurie sodra ir profsajungas kurė dabar mokėjome taip žiūrėkim koki fokusa padarė , privatininko pensijos reforma sukurė, privačia privati, ir ima iš mūsų sodros pensininku pinigus ir ten dangsto skiles mūsų pinigais, kas pasakys taip ar čia yra ne vogimas iš mūsų uždirbtu pinigu juk mūsų pinigais šelpia tą privati sodros reforma ima ir atidoda ne tom salygom pinigus tikro pensininko, va kur mūsų pinigas nukeliauja užtai ir yra mūsų pensijos vienos iš žemiausiu europos sąjungoj, vyti lauk tos žulikus kad nevogtu mūsų pinigus o kodėl tyli ir leidžia ponas sisas su vis kompanija juk žino, ir leidžia toki darba daroma, ,
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių