Profesinė sąjunga – darbuotojų interesams

  • Teksto dydis:

Valstybinės darbo inspekcijos ekspertai komentuoja: profesinės sąjungos gina darbuotojų teises ir interesus bei užtikrina, kad derybos tarp darbdavių ir darbuotojų atstovų vyktų sąžiningai ir profesionaliai. Gindamos narių teises profesinės sąjungos turi veiksmingų ir efektyvių priemonių. Jos taip pat užtikrina darbuotojo ir darbdavio dialogą, o išimtinė profesinių sąjungų teisė – kolektyvinės derybos ir kolektyvinių sutarčių sudarymas.

Išsamiau apie konkrečius pavyzdžius pasakoja bendrovės „Mondelez Lietuva Production“ profesinės sąjungos pirmininkė Rūta Lapajeva. Pasak jos, šiuo metu įmonėje dirba 409 darbuotojai, iš kurių ketvirtadalis priklauso profesinei sąjungai. „Mūsų profesinė sąjunga turi senas tradicijas ir nors keitėsi įmonės akcininkai, darbuotojų skaičius, niekad nesiliovėme jiems atstovauti“, – sako R. Lapajeva.

Įmonėje ilgus metus galiojo kolektyvinė sutartis, tačiau pagal naujojo Darbo kodekso nuostatus ji galioja ne ilgiau kaip ketverius metus, todėl buvo pradėtos derybos su darbdaviu dėl galiojančios kolektyvinės sutarties peržiūrėjimo ir naujos pasirašymo. „Dabartinę kolektyvinę sutartį pasirašėme pernai. Derybos su darbdavio atstovais vyko intensyviai – surengėme 26 posėdžius, tačiau radome abiejų šalių interesus atitinkančias nuostatas“, – pasakoja profesinės sąjungos pirmininkė.

Pasak R. Lapajevos, vienas svarbiausių susitarimų, kurį pavyko pasiekti jų įmonėje, – papildomos garantijos darbuotojams, įvedant suminę darbo laiko apskaitą. Atsižvelgus į profesinės sąjungos nuomonę, su darbdaviu susitarta ir kolektyvinėje sutartyje įtvirtinta penkių darbo dienų, 8 valandų darbo pamainos trukmė. Jei darbuotojui tenka papildomai dirbti šeštą dieną, už ją apmokama kaip už darbą poilsio dieną. Taip pat pasiektas susitarimas, kad skaičiuojamas ne maksimalus Darbo kodekse apibrėžtas 3 mėn., tačiau 2 mėn. apskaitos laikas. Jei darbdavys keičia nustatytą darbo grafiką mažiau negu prieš septynias dienas už pirmąją dieną dirbant pakeistu grafiku darbuotojui mokamas 50 proc. priedas.

Kolektyvinėje sutartyje galima susitarti dėl papildomų garantijų tokiais visiems įmonės darbuotojams svarbiais aspektais kaip darbo sąlygų keitimas, atleidimo iš darbo pagrindai ir tvarka. Kartu galima apibrėžti papildomas socialines garantijas, darbo užmokesčio, atostogų suteikimo tvarką, darbo laiko apskaitą ir pan., netgi susitarti dėl galimų nemokamų pietų ar jų dalies, ar kitų papildomų garantijų formų.

R. Lapajeva pasakoja ir apie jų įmonės kolektyvinėje sutartyje įtrauktas nuostatas, kurios suteikia papildomas socialines garantijas: „Šioje kolektyvinėje sutartyje įtvirtinome visiems darbuotojams aktualias socialines garantijas, tokias kaip finansinė parama gimus vaikui, daugiavaikėms šeimoms, auginantiems vaikus, turinčius negalią, asmenims, vieniems auginantiems vaikus, parama mirus artimajam ar darbuotojui, tikslinės apmokamos atostogos darbuotojo šeimos asmeniniams įvykiams, pvz., vestuvėms ar vaikų vestuvėms, artimojo mirties atveju, papildomos išmokos išeinant iš darbo ir atleidimo atveju, papildomos garantijos profesinės sąjungos veiklai, papildomas apmokėjimas už darbą, esant nukrypimams nuo normalių darbo sąlygų ir pan.“, – detaliau pasiektus susitarimus įvardija profesinės sąjungos pirmininkė.

Tarptautinės bendrovės vadovas ne visada turi didelę laisvę savarankiškai priimti sprendimus, tačiau jų įmonėje darbuotojų interesai nepamirštami, – priduria R. Lapajeva.

Jei turite daugiau klausimų apie profesinių sąjungų veiklą, kviečiame konsultuotis su Valstybine darbo inspekcija arba įsilieti į socialinį dialogą čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai idomu

labai idomu portretas
kodel LRT TV Lietuvos televizijoje nera laidu apie profsajungu darba ir ju pasiruosima padeti diebantiems.Juk tik didesnis profsajungu svietimas apie savo darba pades samdomiems darbuotojams suprasti ar verta isijungti i profsajungu veikla.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių