Pereiti į pagrindinį turinį

Energetikos ministrą neramina dujų rinkos liberalizavimas Latvijoje

2014-12-03 11:45
BNS inf.
M. Vidzbelio / BFL nuotr.

Lietuva gali tiekti dujas Latvijai ir Estijai jau dabar, tačiau nerimo dėl laisvo dujų tiekimo Baltijos šalims kelia neaiški Latvijos pozicija, teigia Lietuvos energetikos ministras.

Tačiau, pasak Roko Masiulio, Latvija yra patikinusi, kad užtikrins Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo įgyvendinimą.

„Jau dabar šio terminalo dujas gali paimti tiek Latvijos, tiek Estijos vartotojai. Nuo 2016 metų, kai bus pabaigta Klaipėda-Kiemėnai dujų jungtis, galės pilnai išnaudoti terminalo pajėgumus Latvijos kryptimi, o jau iš Latvijos galės paimti dujas estai. Vienintelis klausimas, kuris mums kelia neramumą, tai trečio paketo įgyvendinimas Latvijoje, Latvijos dujų sistemos liberalizavimas, kad tos dujos galėtų laisvai tekėti per Latvijos sistemą“, - trečiadienį Klaipėdoje, kur oficialiai paminėta SGD terminalo veiklos pradžia, žurnalistams sakė R.Masiulis.

„Bet gauname užtikrinimus už Latvijos, kad Vyriausybė deda visas pastangas, kad liberalizavimas būtų užtikrintas“, - pridūrė jis.

R.Masiulio teigimu, realu, jog Lietuva taptų dujų tiekėja Latvijai ir Estijai, tačiau tai priklausys nuo šių šalių poreikio.

„Aš manau, kad realu, bet viskas priklausys nuo poreikio. Su tokiais sudėtingais įrenginiais, kaip suskystintų gamtinių dujų terminalai, rinka vystosi po truputį. Mes jį dabar paleidžiame, pirmiausia norime įsitikinti, kad saugiai Lietuvos dujų vartotojai gali gauti dujas, kad terminalas veikia, visi technologiniai sprendimai pasitvirtino. (...) Sekantis etapas bus žiūrėti, kokios yra komercinės galimybės toliau jį išnaudoti. Jau žinome, kad yra susidomėjimas suskystintas dujas naudoti kaip laivų kurą“, - teigė energetikos ministras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų