Registrų centras: per pastaruosius 12 mėnesių naujų įmonių registruota beveik penktadaliu daugiau

Per pastaruosius 12 mėnesių buvo įregistruota apie 15 tūkst. naujų juridinių asmenų, – palyginti su laikotarpiu prieš metus, augimas siekia 17 proc., penktadienį pranešė valstybės valdomas Registrų centras.

„Per paskutinius 12 mėnesių buvo įregistruota apie 15 tūkst. naujų juridinių asmenų ir, palyginti su ankstesniu laikotarpiu, augimas siekia apie 17 proc. Ne toks ir mažas, naujų juridinių asmenų steigimas išaugo beveik penktadaliu“, – žurnalistams penktadienį sakė Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Anot jo, tarp naujai įsteigtų juridinių asmenų 31 įmonė jau yra išregistruota, o viena veikė vos 17 dienų.

„2020 metų birželis buvo labai aktyvus mėnuo, natūralu, nes buvo atšauta didžioji dalis ribojimų, tačiau galima atkreipti dėmesį ir į 2021 metų pradžią – dažniausiai ji būna ramesnė ir naujai įsteigtų įmonių skaičius atsilieka nuo metų vidurkio, tačiau 2021 metų pradžia pakankamai aktyvi, o kovo mėnuo aktyviausias per pastaruosius kelerius metus“, – sakė P. Rudzkis.

Pasak jo, beveik pusė įsteigtų juridinių asmenų yra mažosios bendrijos.

„Žmonės gana aktyviai ėmė steigti mažąsias bendrijas, ir smulkusis verslas buvo pakankamai aktyvus, Kita dalis iš populiarių teisinių formų yra uždarosios akcinės bendrovės, jos sudaro apie 40 proc. naujai įsteigtų juridinių asmenų, bet šios formos populiarumas po truputį mažėja ir mažėja mažųjų bendrijų sąskaita“, – sakė Registrų centro atstovas.

Pasak P. Rudzkio, per 12 mėnesių buvo išregistruota maždaug 4,5 tūkst. juridinių asmenų ir šis augimas siekia apie 4 proc.

„Tarp išregistruotų juridinių asmenų vidutinis gyvavimo laikas buvo 17 metų, o ilgiausiai gyvavo daugiau kaip 30 metų“, – sakė P. Rudzkis.

Jis akcentavo, kad juridinių asmenų išregistravimo duomenų negalima sieti su ekonomikos aktyvumu, nes išregistravimo procesas trunka labai ilgai.

Tarp išregistruotų juridinių asmenų populiariausia teisinė forma uždarosios akcinės bendrovės, jos sudarė beveik pusę užregistruotų asmenų. Individualios įmonės sudarė apie penktadalį.

Kalbėdamas apie bankrotų statistiką, P. Rudzkis sakė, kad per 12 mėnesių apie 700 juridinių asmenų įgijo bankrutuojančios, bankrutavusios ar restruktūrizuojamos įmonės teisinį statusą.

„Palyginti su ankstesniais laikotarpiais, šis skaičius yra maždaug 2 kartus mažesnis. Pagrindinės priežastys – valstybės parama, mokesčių atostogos ir atsargesni valstybinių institucijų veiksmai“, – sakė P. Rudzkis.

Jo teigimu, ateityje, kai paramos laikotarpis pasibaigs, bus matomi padidėję bankrotų skaičiai, nes dalis jų dėl valstybės ir institucijų veiksmų nusikels į ateitį.

Pasak jo, šiuo metu apie 20 proc. juridinių asmenų yra pateikę finansines ataskaitas.

„Pagal pajamas atrinkome tūkstantį didžiausių įmonių, kurios jau yra pateikusios savo finansinę atskaitomybę. Čia kalbame apie kalendorinius 2020 metus, ne apie pandemijos metus“, – pažymėjo P. Rudzkis.

„Kaip atrodo 2020 metai – dviejų trečdalių pajamos augo ir vidutinis augimas siekė apie pusę milijono eurų. Trečdalio pajamos mažėjo. 9 iš 10 įmonių dirbo pelningai, deklaravo teigiamą ikimokestinį pelną ir tik 7 proc. juridinių asmenų patyrė nuostolius“, – sakė P. Rudzkis.

Jo teigimu, „Sodros“ duomenys rodo, kad kalbant apie darbuotojų skaičių, įmonės paskirstė į tris panašaus dydžio grupes, 38 proc. įmonių didino darbuotojų skaičių, 36 proc. įmonių darbuotojų skaičių sumažino, 26 proc. įmonių darbuotojų skaičius nesikeitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
registruoja imones tam kad gaut es parama kaip verslo nukentejeliams

Versl.

Versl. portretas
Karantinas buvo, dauguma įmonių nedirbo, kaip galėjo būti registruota įmonių daugiau, keista.Nemazai įmonių bankrutavo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių