Rekonstruos dalį kelio „Via Baltica“: prasidės žemės paėmimo darbai

Vyriausybė trečiadienio posėdyje patvirtino magistralinio kelio Kaunas-Marijampolė-Suvalkai ruožo rekonstravimo planą.

Susisiekimo ministerija Vyriausybės nutarimo pažymoje nurodo, kad rekonstrukcija apims kelio ruožą nuo 56,83 iki 97,06 kilometro, kuris yra „Via Baltica“ transporto koridoriaus dalis.

Kaip teigiama dokumentuose, siūlymo esmė yra pradėti žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą – pagal specialųjį planą į planuojamą susisiekimo koridoriaus ribą patenka 745 žemės sklypai ir žemės sklypų dalys, kuriuos planuojama naudoti visuomenės poreikiams. Iš jų Marijampolės savivaldybės teritorijoje yra 415 ir Kalvarijos savivaldybės teritorijoje – 330 žemės sklypų.

Anot susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, šio kelio ruožo rekonstrukcija pagal specialiojo plano sprendinius kainuos apie 370 mln. eurų.

„Kaina numatyta po mūsų projekto įgyvendinimo, bet ši kaina dar yra derinama, nes yra naudojamos ES lėšos. (...) Laukia žemės paėmimo procedūros, tačiau su verslininkais, degalinių savininkais dauguma yra sutarta. (...) Šis nutarimas leis pradėti projektavimo procedūras. Viena alternatyva (rekonstrukcijos kainos – ELTA) yra apie 400-500 mln. eurų, kita alternatyva – apie 370 mln. eurų“, – Vyriausybės posėdyje sakė susisiekimo ministras.

Kelių direkcijos vadovas Vitalijus Andrejevas tikino, kad dėl žemės paėmimo dar nesutarta su dviem degalinėmis.

„Su visomis degalinėmis buvo sutarta, išskyrus su dviem. Klausimas vis dar atviras, nes jie tris kartus keitė poziciją. (...) Bus atsižvelgta į jų prašymą taip, kad būtų suprojektuotas tiltas nepaimant iš jų žemės“, – sakė V. Andrejevas.

Šio magistralinio kelio rekonstravimo projektui keliami uždaviniai važiavimo greitį padidinti iki 130 km/val., sumažinti avaringumą ir pagerinti eismo saugumą, tranzitinį transportą atskirti nuo vietinio transporto, panaikinti visas vieno lygio sankryžas ir nuovažas, sankryžas rengti išlaikant 5 km atstumą tarp jų bei įgyvendinti nustatytus aplinkosauginius reikalavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių