RRT patvirtino 5G ryšiui reikalingo 700 MHz dažnių laimėtojus

  • Teksto dydis:

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) ketvirtadienį patvirtino antrojo ir paskutiniojo aukciono, reikalingo 5G ryšiui dėl 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų, laimėtojus.

Bendrovė „Telia Lietuva“, pasiūliusi 23 mln. eurų gavo 2×10 MHz radijo dažnių bloką, „Tele2“ už 3,9 mln. eurų įsigijo 2×5 MHz, „Bitė Lietuva“ už 3 mln. eurų analogišką radijo dažnių bloką, pranešė RRT.

Kiekvienas aukciono laimėtojas privalės įmokos pradinę dalį sumokėti į valstybės biudžetą per mėnesį nuo laimėtojo patvirtinimo dienos. Tik po to RRT išduos leidimus naudoti radijo dažnius.

Pasak RRT, aukciono laimėtojai privalės ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo leidimo išdavimo pradėti teikti komercines 5G ryšio paslaugas bent viename iš šių miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje, o iki 2023 metų pabaigos pradėti teikti 5G ryšio paslaugas visuose penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

Operatoriai taip pat iki 2025 metų pabaigos privalės sudaryti galimybę valstybinės reikšmės magistraliniuose keliuose ir magistralinėse geležinkelio linijose gauti bent 30 Mb/s spartos elektroninių ryšių paslaugas, o per penkerius metus pradėti teikti elektroninių ryšių paslaugas bent 98 proc. Lietuvos teritorijos ir leisti bent 80 proc. namų ūkių gauti ne mažesnės kaip 30 Mb/s spartos elektroninių ryšių paslaugas.

Dviejų 5G ryšio technologijų diegimui būtinų 700 Mhz ir 3500 Mhz dažnių juostų aukcionai baigėsi rugpjūtį, už juos valstybei „Telia Lietuva“, „Bitė Lietuva“ ir „Tele2“ sumokėjo per 43 mln. eurų.

Lietuvoje 5G ryšys veiks 3,5 GHz ir 700 MHz dažniais. 3,5 GHz dažnių teritorijoje esantys įrenginiai galės pasiekti iki 2 gigabitų per sekundę spartą. Ten, kur 3,5 GHz nepasieks, įrenginiai naudos plataus padengimo 5G ryšį 700 Mhz dažnių juostoje. Jo sparta bus panaši kaip 4G, tačiau jis bus talpesnis ir su mažesniu vėlinimu.

Bazinės 700 MHz radijo dažnių juostos daugiausia naudojamos efektyviam teritorijos padengimui ten kur gyventojų tankumas yra mažas, tuo metu 3500 Mhz dažnių juostoje teikiamos paslaugos užtikrina itin aukštos spartos internetą tankiai apgyvendintose vietovėse.

Naudojant aukcionuose 20 metų laikotarpiui įsigytus dažnius trys operatoriai Lietuvoje diegs naujos kartos 5G mobiliojo ryšio tinklus ir teiks 5G elektroninių ryšių paslaugas.


Šiame straipsnyje: 5G ryšysinterneto ryšys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai žmo sužinos tiesą

Kai žmo sužinos tiesą portretas
visi tie leidimų davėjai, gavėjai, statytojai, montuotojai kabės ant jų pačių stulpų.

:)))

:))) portretas
labai gerai. vis daugiau beretnyku nustips

Tautos niekas neatsiklausė......

Tautos niekas neatsiklausė...... portretas
Kiek padangės vėžininkų...........pinigai viską valdo.....prastumė projektą......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių