RRT: tiesioginės derybos su Rusija dėl pasienio dažnių nebevyksta

Lietuvai ruošiantis skelbti pirmuosius 5G ryšio plėtrai reikalingų dažnių aukcionus, Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) nutraukė tiesiogines diskusijas su Rusija dėl pasienio dažnių 3,5 GHz diapazone.

RRT direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Žilinskas Seimo Ekonomikos komiteto Aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitetyje teigė, kad dažnių klausimą ketinama iškelti Europos pašto ir telekomunikacijų sąjungoje (CEPT).

„Mes nesiderame su Rusija. Mes tą klausimą pakėlėme į aukščiausią lygį, kokį tik galime ITU (Tarptautinėje telekomunikacijų sąjungoje – BNS) bendrijoje. Tai yra, tą klausimą iškėlėme CEPT ir jis bus pristatytas įgaliotojų konferencijai 2022 metais ir 2023 metais perkeltas į Pasaulinę radijo konferenciją“, – sakė M. Žilinskas.

„Čia jau gavosi principinis klausimas, įstatų interpretacija – kokį statusą turi karinės tarnybos sąlytyje su civilinėmis“, – pridūrė jis.

RRT anksčiau jau pasiekė susitarimą su Rusija dėl televizijos programų iškėlimo iš 700 MHz dažnių juostos, tačiau Rusija atsisako atlaisvinti 3,5 GHz juostą, kurią naudoja savo karinėms reikmėms.

Dažniai šiame diapazone reikalingi norint užtikrinti efektyvų padengimą tankiau apgyvendintose vietovėse, visų pirma – didžiuosiuose miestuose.

RRT vadovas Feliksas Dobrovolskis komitete sakė, kad aukcioną dėl dažnių 700 MHz juostoje tikimasi paskelbti artimiausiu metu. Prieš skelbiant aukcioną Krašto apsaugos ministerija (KAM) dar turi priimti ir įstatymais įtvirtinti sprendimus dėl kibernetinio saugumo.

„Tikimės tą aukcioną paskelbti artimiausiu metu. Netempti į antrą metų pusę – tai tikrai. Šią savaitę iš KAM laukiame tam tikro indėlio, kai bus aiškumas, tada judėsime toliau“, – sakė F. Dobrovolskis.

5G dažnių aukcioną taip pat pavėlino diskusijos dėl Valstybės kritinio ryšio tinklo bei „Bitės“ ir valstybės valdomo Telecentro „Mezon“ verslo pardavimo sandorio.

Praėjusių metų lapkritį kai kuriuose didžiųjų miestų vietose 5G ryšį bandomuoju režimu pirmoji pradėjo bendrovė „Telia“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokie dar tarimaisi

Kokie dar tarimaisi portretas
Nereikalingi jokie tarimaisi su ta Rusija. Ka jie nori, ta ir daro. Arciau prie Rusijis sienos vidutines ir ilgesnes bangas ar kryptines trumpas. Fak Rusija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių