S. Besagirskas: vežėjų verslo trikdžiai atsilieps ekonomikai

  • Teksto dydis:

Sugriežtinta Lietuvos vežėjų patikra Rusijos pasienyje gali neigiamai atsiliepti šalies ekonomikai, mano Lietuvos pramonininkų atstovas. Pasak Sigito Besagirsko, dėl to gali tekti labiau pesimistiškai suplanuoti kitų metų šalies biudžetą.

„Tiek iš pervežimo, tiek iš reeksporto užsidirbam labai nemažai pinigų, iš kitos pusės, tame dirba daug Lietuvos gyventojų, kurie užsiima vakarietiškos produkcijos pardavimu Rusijos rinkoje, tad aš manau, kad tai gali įtakoti mūsų ekonomiką labai neigiamai. Dar reikia įvertinti, kad biudžetą mes pasidarėme, kuris buvo subalansuotas šiek tiek į optimizmo pusę, dabar matom, kad labiau vyrauja pesimistinės nuotaikos, bet įvertinti skaičiais tikrai negalėčiau“, - LRT radijui antradienį sakė konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius S.Besagirskas.

Pasak jo, transporto sektorius yra antras po pramonės, sukuriantis beveik 10 proc. šalies BVP.

Pramonininkų atstovas teigė, kad Lietuvos vežėjams atsilieps ir galimas Baltarusijos sprendimas neleisti embargo prekių vežti per jos teritoriją į Kazachstaną.

„Nemažai Lietuvos vežėjų veža per Baltarusiją arba į tą pačią Baltarusijos rinką, kur pirkėjas yra baltarusis, o jeigu baltarusis tą pačią produkciją parduoda į Rusijos rinką, tai vis vien susiję su mūsų vežėjais, ir tai palies“, - sakė LPK atstovas.

Tačiau, jo nuomone, Rusijos teiginiai, kad griežtesne patikra šalis siekia apsisaugoti nuo nelegaliai įvežamų embargo prekių yra tik oficiali retorika.

„Manau, kad tai yra tiesiog oficiali retorika, jei mes pasižiūrėtumėm, ką praleidžia, ko nepraleidžia. Šiandien pasikalbėjau su keliais vilkikų vairuotojais, kurie yra mano giminaičiai, ir jie sako, kad į latvį jie žiūri daug palankiau nei į lietuvį. Tai yra pramoninės prekės, tai nėra prekės, kurioms taikomas embargas, tad manau, kad tai tik oficiali retorika, kuri yra labai toli nuo tiesos“, - teigė S.Besagirskas.

Pramonininko nuomone, Lietuvai bus sudėtinga susitarti su Rusija, tačiau su ja reikėtų kalbėtis. 

„Manau, kad mūsų politikams reikėtų važiuoti į Maskvą ir kalbėtis, tik klausimas, kiek mes galime kalbėti ir kiek galime nuolaidžiauti. (...) Politiškai labai sunku kalbėtis, kai Rusija greičiausiai prašys kažkokių nuolaidų, bent jau viešosios retorikos nuolaidų“, - sakė S.Besagirskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Ilgas lieziuvis zmonem maiso gyventi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių