S. Skvernelis: ateitis parodys, ar Užimtumo įstatymo pataisos yra sėkmingos

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis aiškina, kad Seime priimtos Užimtumo įstatymo pataisos yra bandymas sugrąžinti nedirbančius darbingo amžiaus žmones į darbo rinką, kad jie galėtų pajamas užsidirbti patys. Pasak jo, laisvų darbo vietų šalyje yra pakankamai daug, tačiau trūksta dirbančių žmonių.

„Toks bandymas yra, ar bus sėkmingas ar ne, ateitis parodys. Reikia sutikti, kad visos Vyriausybės darė žingsnius, ieškojo būdų, kaip paskatinti žmones nevegetuoti turint tam tikrą ilgalaikio bedarbio statusą, bet kažkaip pabandyti tuos žmones integruoti atgal į darbo rinką, tai yra svarbiausias dalykas“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Dalis žmonių tiesiog niekaip nebeplanuoja ir nenorėtų grįžti į darbo rinką, o norėtų tiesiog būti tokiame patogiame statuse, kaip jie galvoja“, – pridūrė jis.

Seimo narys tikina, kad politiškai tokie sprendimai, kurie yra priimti Užimtumo įstatymo pataisų dėka yra pavojingi, kadangi žmonės, kurie nenori grįžti į darbo rinką, nebus labai laimingi. Jis pakartojo, kad tai, ar valdančiųjų priimtas sprendimas pasiteisino, parodys rezultatai ateityje.

„Jeigu šalyje būtų darbo vietų trūkumas ir žmonės neturėtų kur įsidarbinti, neturėtų galimybių, nebūtų jiems suteikiamos galimybės persikvalifikuoti, įgyti tam tikras kompetencijas ir tada, atiminėjamos socialinės pašalpos, būtų visai kitokia situacija. Bet dabar situacija yra kitokia, turime paradoksą, darbo rinkoje žmonių didžiulį trūkumą, turime įvairių programų, kalbant apie persikvalifikavimą, kompetencijų įgijimą bei grąžinimą į darbo rinką ir laukiame priimtų sprendimų rezultatų“, – sakė ekspremjeras.

ELTA primena, kad Užimtumo įstatymo pataisomis siekiama kuo greičiau padėti ieškantiems darbo ir jį siūlantiems surasti vieniems kitus. Tarpininkavimo paslaugos bus teikiamos tik ieškantiems darbo, o ne formaliai registruotiems Užimtumo tarnyboje.

Taip pat bus didinama ir plečiama parama judumui – kelionės išlaidos bus kompensuojamos ne tik vykstant į darbą, bet ir vykstantiems į darbo pokalbį su darbdaviu ar konsultaciją į Užimtumo tarnybą. Taip pat didinama maksimali kompensacija iki 30 proc. MMA (t. y. 219 eurų) per mėnesį, o terminas ilginamas nuo 3 iki 4 mėnesių.

Darbo pasiūlymai bus teikiami atsižvelgiant į ankstesnį bedarbio darbo užmokestį, dabar į tai nėra atsižvelgiama. Pirmus 3 mėnesius turės būti siūlomas ne mažesnis kaip 80 proc. buvusio atlyginimo, o 4–9 mėnesiais – 60 proc.

Visais atvejais siūlomas darbo užmokestis negalės būti mažesnis už gaunamą nedarbo socialinio draudimo išmoką. Nuo 10-to mėnesio tinkamas darbas būtų toks, kuris nebūtinai atitinka asmens kvalifikaciją, kompetenciją, turimą darbo patirtį, bet atitinka sveikatos būklę ir nustatytas kelionės iki darbo vietos ir atgal trukmę bei išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių