Pereiti į pagrindinį turinį

Sausas įstatymas galioja ir abstinentams

2009-07-15 08:46
Absurdas: daugelyje parduotuvių po 22 val. negalima įsigyti nealkoholinio alaus, tačiau gira, kurioje yra 1,2 proc. alkoholio, parduodama be trikdžių.
Absurdas: daugelyje parduotuvių po 22 val. negalima įsigyti nealkoholinio alaus, tačiau gira, kurioje yra 1,2 proc. alkoholio, parduodama be trikdžių. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Tarkim, esate visiškai alkoholio atsisakęs abstinentas, leidžiantis sau pasilepinti tik nealkoholiniu alumi. Ką gi, bloga žinia – po 22 val. šio gėrimo, kuriame 0 proc. alkoholio, įsigyti negalima.

Alus yra alus

Dienraščio žurnalistas keliose parduotuvėse pamėgino nusipirkti nealkoholinio alaus po 22 val. Eksperimentas pavyko. Na, tiksliau, nepavyko, mat kasininkės kategoriškai atsisakė parduoti šio gėrimo, nuo kurio neapsvaigtų net musė. "Sistema nepriima, negalima", – teisinosi moterys.

Kuriozišką faktą pripažįsta ir prekybininkai. Pasirodo, didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse įdiegtos modernios sistemos tiesiog neskirsto alaus į alkoholinį ir nealkoholinį. "Mūsų sistemoje alus yra tiesiog alus. Nealkoholinis alus jokiu išskirtiniu statusu neišsiskiria. Be to, jis yra tame pačiame skyriuje kaip ir kitas alus", – dienraščiui sakė "Rimi" atstovė spaudai Rasa Juodkienė.

Analogiška problema kyla ir tinklui "Iki". Prekybininkai jau keletą kartų bandė perprogramuoti kasos aparatų sistemą, tačiau ji vis tiek nepripažįsta, kad nealkoholinis alus iš tikrųjų yra nealkoholinis.

"Todėl, kad alus neišskiriamas į alkoholinį arba nealkoholinį, mūsų programinė įranga, kuri blokuoja alus pardavimą po 22 val., blokuoja ir nealkoholinio alaus pardavimą", – dienraščiui aiškino "Iki" tinklą valdančios bendrovės "Palink" rinkodaros vadovas Arvydas Rimas.

Tačiau, anot jo, nealkoholiniam alui taikomas sausas įstatymas didelių nuostolių nepridarė. "Nuostoliai labai menki, nes labai mažai "Palink" parduotuvių dirba po 22 val., o nealkoholinis alus nėra paklausi prekė", – teigė A.Rimas.

"Maximos" atstovė spaudai Renata Saulytė negalėjo patikėti, kad šio tinklo parduotuvėse nealkoholinio alaus negalima įsigyti po 22 val. Pasak jos, tai galįs būti nebent pavienių parduotuvių prekybos sutrikimas.

1,2 proc. – mažiau už 0 proc.

Dar vienas kuriozas paaiškėjo dienraščio žurnalistui pamėginus po 22 val. nusipirkti bendrovės "Ragutis" gaminamos "Smetoniškos" giros. Šio gėrimo, kurio etiketėje nurodoma, kad alkoholio koncentracija jame neviršija 1,2 proc., parduoti sutiko ir prekybos centrų kasininkės, ir "simpatija" nealkoholiniam alui neišsiskiriančios kasos aparatų programinės sistemos. Neįtikima, tačiau faktas: 1,2 proc. alkoholio yra mažiau už 0 proc.

"Tai normalu, – sakė "Rimi" atstovė R.Juodkienė. – Gira nepriskiriama prie alkoholinių gėrimų. Taip pat, pavyzdžiui, saldainiai su likerio ar kitokio alkoholinio gėrimo įdaru."

Prie alkoholinių gėrimų, beje, nepriskiriami ir abejotinos paskirties preparatai, kuriuose alkoholio koncentracija svyruoja tarp 30–60 proc. Tai tariami kosmetiniai spiritai, burnos skalavimo skysčiai, kuriuos derėtų priskirti naujajai "babatuko" kartai.

Kaltina prekybininkus

Nealkoholinį alų gaminančios bendrovės "Švyturys–Utenos alus" atstovas spaudai Dainius Smailys teigė, esą aludariai jau kurį laiką spaudžia prekybininkus, kad šie išspręstų nealkoholinio alaus pardavimo problemą. Prekybininkai neva pasirinko patogesnį ir galbūt pigesnį sistemos programavimo variantą – drausti prekiauti visų rūšių alumi.

D.Smailio teigimu, problemą greičiausiai sprendžia "Maximos" tinklas, ir jame jau greitu laiku gali nebelikti nealkoholinio alaus prekybos ribojimų. Šiuo gėrimu po 22 val. prekiaujama ir "Lukoil" degalinėse. Tačiau su "Statoil", kaip ir su "Rimi" bei "Iki", aludariai dar veda intensyvias derybas, kad būtų perprogramuotos kasų sistemos.

Beje, kad po 22 val. būtų parduodamas nealkoholinis alas, pritaria ir sauso įstatymo kalvis, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. "Jeigu galima nusipirkti giros, kurioje yra 1,2 proc. alkoholio, tai ir nealkoholinis alus turi būti parduodamas", – dienraščiui sakė A.Matulas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų