Savarankiškai dirbantiems SAM žada dvejiems metams atidėti PSD įmokų sumokėjimą

Siekdama, kad dėl karantino pasekmių savarankiškai dirbantys žmonėms patirtų kuo mažiau išlaidų, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketina dviems metams atidėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų sumokėjimą.

„Yra rengiamos (...) pataisos, kad savarankiškai dirbantys PSD įmokas galėtų sumokėti per dvejus metus, o karantino metu gautų visas jiems priklausančias paslaugas“, – trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Vilma Strogė.

Ji patikino, kad tokia išlyga kitiems PSD įmokų mokėtojams kol kas nenumatoma.

Karantino metu savarankiškai dirbantiems žmonėms valstybės ketina mokėti 257 eurų subsidiją dėl prarastų pajamų karantino metu.

Socialinių reikalų ir darbo komitete antradienį pritarė kai kurių Seimo narių pataisai, kad savarankiškai dirbantiems žmonėms dar būtų skiriamos lėšos sumokėti 42 eurų PSD įmoką.

Tačiau trečiadienį komitetas persigalvojo ir atšaukė šį savo sprendimą. Dėl konservatorių Monikos Navickienės ir Paulės Kuzmickienės siūlymo dar balsuos Seimas prašant pakeitimo iniciatorėms, jeigu jų netenkins SAM sprendimai.

Komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė abejojo, ar įmanoma garantuoti, kad gavę didesnes subsidijas, savarankiškai dirbantys asmenys savo PSD įmoką ir sumokės. 

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė pabrėžė, kad tada tokią išmoką gautų ir tie savarankiškos veiklos atstovai, kuriems PSD nereikia mokėti, pavyzdžiui, pensininkai, bedarbiai, vaikus auginančios mamos, kurios yra draudžiamos valstybės. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sakė, kad PSD įmokos kompensacijoms papildomai reikėtų 7 mln. eurų. 

Savarankiškai dirbančiais asmenimis laikomi individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų bei tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai, verslo liudijimų turėtojai bei asmenys, kurie verčiasi individualia veikla (advokatai, advokatų padėjėjai, notarai, antstoliai) arba individualia žemės ūkio veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hahaha

hahaha portretas
hahaha na lt jau tikrai 'atides' o paskui vis lankysis antstoliai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių