Pereiti į pagrindinį turinį

„Rosselchoznadzor“ vadovas: afrikinis kiaulių maras gali būti išplitęs ES

2014-07-29 10:41
"Interfax"-BNS inf.
A. Kubaičio / BFL nuotr.

Afrikinis kiaulių maras Europoje Sąjungoje (ES) gali būti išplitęs toliau už Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienų, mano Rusijos veterinarijos tarnyba ("Rosselchoznadzor").

"Deja, įvykiai klostosi pagal "Rosselchoznadzor" prognozes, padėtis blogėja. Esant nepakankamai griežtoms galbūt užkrėstos produkcijos judėjimo ribojimo priemonėms, afrikinis kiaulių maras gali būti bet kurioje ES šalyje", - sakė tarnybos vadovas Sergejus Dankvertas.

Anot jo, tai, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje ligos atvejų daugėja, rodo, jog produkcijos vežimas iš šių valstybių yra visiškai nekontroliuojami.

S.Dankverto žodžiais, ES, Pasaulio prekybos organizacijai apskųsdama Rusijos įvestą kiaulienos importo draudimą, tokio įvykių scenarijaus nesitikėjo.

"Tuo tarpu mes šį skundą laikome visiškai normalia praktika, ir laikas parodys, kiek plačiai Europoje ši liga išplito, tačiau laikas dabar nėra ES sąjungininkas", - pareiškė S.Dankvertas.

Pasak jo, "Rosselchoznadzor" išanalizavo padėtį ES kiaulienos rinkoje, susidariusią po to, kai Rusija uždraudė jos importą.

"Išsiaiškinome, jog pareiškimai apie milžiniškus nuostolius tėra psichologinio spaudimo priemonė. Net ir paviršutiniška analizė rodo, kad kiaulienos gamyba ES šiemet didėja, kainų svyravimai atitinka pastarųjų metų tendencijas, didėja kiaulininkystės rentabilumas", - paaiškino S.Dankvertas.

"Palyginimai su 2013-aisiais, kuriais remiasi daugiau prašymų nuostoliams atlyginti, nėra išties korektiški, nes praėjusieji metai buvo itin sėkmingi Europos kiaulių augintojams, taip pat ir dėl to, kad Rusija pernai buvo uždraudusi kiaulieną importuoti iš JAV, Brazilijos, Kanados, Meksikos", - teigia "Rosselchoznadzor".

Sausio pabaigoje Lietuvoje dviejuose šernuose aptikus marą, Rusija iš karto uždraudė kiaulienos importą iš visos ES. Europos Komisija tokias Rusijos priemones pavadino neproporcingomis ir dėl jų kreipėsi į PPO.

Rusijoje afrikinis kiaulių maras nustatytas dar 2007 metais ir iki šio laiko plinta. Baltarusiją ši liga pasiekė pernai vasarą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų