Pereiti į pagrindinį turinį

Klausimas dėl žemės referendumo datos atidėtas

2014-03-25 08:01
BNS inf.
T. Urbelionio / BNS nuotr.

Seimas antradienį nebalsuos dėl datos, kada turėtų įvykti referendumas dėl žemės pardavimo - šis klausimas išbrauktas iš Seimo darbotvarkės. Tai reiškia, kad referendumas neįvyks kartu su rinkimais gegužės 25 dieną, nes pagal įstatymą jis gali įvykti ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių, kai paskelbiama data.

Parlamentarai, tvirtindami darbotvarkę, dar kartą balsavo, bet vėl nesutiko imtis šio klausimo: už tai, kad Seimo nutarimo projektas būtų svarstimas balsavo 41 parlamentaras, prieš - 29, o susilaikė 8 parlamentarai.

Tačiau vis dar lieka teorinė galimybė, kad Seimas po pietų šį klausimą svarstys.

Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas BNS paaiškino, kad klausimas atidėtas, nes jo neapsvarstė pagrindinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o Kaimo reikalų komitetas į posėdį rinkosi tik antradienio rytą.

„Kol neapsvarstė (Seimo nutarimo dėl referendumo datos - BNS) komitetai, negalima jo traukti į darbotvarkę“, - BNS sakė A.Sysas.

Kaimo reikalų komitetas siūlo referendumą rengti birželio 29-ąją. Iš 10 komiteto narių už šią datą balsavo 4, o 3 - prieš. Pastarieji norėtų, kad referendumas vyktų gegužės 25-ąją.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas Stasys Šedbaras BNS teigė, kad referendumo datos svarstymas priklausys nuo parlamentarų - jeigu jie pritars, kad klausimas būtų svarstomas, Seimas gali įpareigoti Teisės ir teisėtvarkos komitetą per plenarinio posėdžio pertrauką susirinkti ir priimti sprendimą. „Seimas gali įpareigoti komitetą ir mes susirinktume“, - teigė S.Šedbaras.

Tačiau Seimas komiteto neįpareigojo skubos tvarka apsispręsti.

Jeigu Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritartų siūlymui referendumą skelbti gegužės 25-ąją, Seimas balsuotų už šią datą, o ne už Kaimo reikalų komiteto siūlymą.

Prie Seimo antradienį nuo ryto mitinguoja kelios dešimtys referendumo šalininkų, reikalaujančių jį surengti kartu su gegužę vyksiančiais rinkimais.

Seimo Konstitucijos komisija yra pritarusi grupės Seimo narių pasiūlymui, kad referendumas būtų rengiamas gegužės 25 dieną, kartu su Europos Parlamento rinkimais bei antruoju prezidento rinkimų turu, jei jis vyks.

Seimui pateiktame svarstyti nutarimo projekte siūloma, kad referendumas vyktų birželio 29-ąją. Jo iniciatoriai šią datą sako esant referendumo žlugdymu.

Seimo patvirtinti šeši teisės ekspertai sako, kad referendumo tekstas prieštarauja Konstitucijai - tokią išvadą jie pateikė Seimui, tačiau ji negali būti pagrindas neskelbti referendumo.

Stodama į Europos Sąjunga Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo bendrijai priklausančių kitų valstybių piliečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galios. Tuo metu iniciatyvinė grupė surinko 300 tūkst. rinkėjų parašų ir siūlo rengti referendumą, kuriuo būtų siūloma į Konstituciją įrašyti draudimą parduoti žemę užsienio valstybių piliečiams ir juridiniams asmenims.

Taip pat referendumu būtų siūloma numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų