Seimas kol kas nesvarstys pataisų dėl įmonių valdybų sudarymo

Seime stringa valdančiųjų siekis į valstybės ir savivaldybių įmonių valdybas įtraukti daugiau valstybės tarnautojų, mažinant nepriklausomų narių skaičių.

Opozicijai paprašius, Seimas klausimo svarstyme penktadienį padarė pertrauką: už balsavo 30 Seimo narių, prieš – 21, o susilaikė 19, bet tiek balsų užteko, kad būtų skelbiama pertrauka.   

Dabar pakeitimų Seimas imsis kitą savaitę.

Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas siūlė neskubėti klausimo įtrauki į kitą savaitės darbotvarkę ir informavo, kad dėl pataisų trys dešimtys parlamentarų nori gauti ekspertinį vertinimą.  

Dabar Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas numato, kad nepriklausomi nariai turi sudaryti ne mažiau kaip pusę valdybos. Valdantieji siekia, kad jų būtų tik penktadalis.

Seimo Ekonomikos komitetas siūlė pataisas grąžinti iniciatoriams tobulinti, bet Seimas tam nepritarė ir svarstyti jas perdavė Biudžeto ir finansų komitetui, kuris pataisoms pritarė.

Jei tokios pataisos būtų priimtos, jos būtų taikomos ir į valstybės įmonę nuo rudens pertvarkytos Kelių direkcijos valdybai. Seimas šią savaitę pakluso prezidento Gitano Nausėdos veto ir kol kas pusė jos narių lieka nepriklausomi. 

G. Nausėda, vetuodamas Kelių direkcijos pertvarką, pasisakė prieš nuostatą, kad dauguma jos valdybos narių būtų valstybės tarnautojai.

Valdantieji sako, kad Kelių direkcija įgyvendins Vyriausybės programas, todėl tuo turi rūpinti valstybės tarnautojai.

Opozicijos atstovai įsitikinę, kad iš valstybės atstovų sudarytos valdybos ne tik prieštarautų Lietuvos įsipareigojimams Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO), bet ir netenkintų valstybės institucijų, nes nėra norinčių valdybose dirbti darbuotojų.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių