Seimas pradeda 2020 metų PSDF biudžeto svarstymą

Seimas antradienį po svarstymo priėmė svarstyti perteklinį 2020 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projektą.

Socialdarbietis Antanas Vinkus ir konservatorius Mykolas Majauskas piktinosi, kad 26 proc. biudžeto skirta rezervui – jis kitais metais pasieks 600 mln. eurų, o ne medikų atlyginimų didinimui.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, kad rezervą kaupti verčia pasaulio ekonomikos situacija.

„Nėra blogai turėti rezervą, žinant tas nervingas nuotaikas dėl pasaulio ekonomikos“, – teigė ministras.   

A. Veryga tikino, kad 2018 metais medikų algos buvo didinamos rezervo lėšomis.

Nėra blogai turėti rezervą, žinant tas nervingas nuotaikas dėl pasaulio ekonomikos.

Konservatorius Antanas Matulas prognozavo, kad rezervas bus panaudotas kitais metais, tvirtinant rinkiminį PSDF biudžetą.

2020 metais į PSDF rezervą planuojama pervesti 200,8 mln. eurų.

Planuojama, kad kitų metų PSDF biudžeto pajamos, palyginti su šiemet, išaugs 11,7 proc. iki 2,301 mlrd. eurų, tuo metu fondo išlaidos didės 7,4 proc. iki 2,1 mlrd. eurų.

PSDF biudžeto pajamas kitąmet sudarys privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, administruojamos „Sodros“, valstybės biudžeto įmokos už apdraustuosius, draudžiamus valstybės lėšomis, valstybės biudžeto asignavimai ir 32,5 mln. eurų kitų pajamų.

Kitąmet 83,3 mln. eurų (6 proc.) didės išlaidos sveikatos priežiūros paslaugoms, 46,6 mln. eurų (13,3 proc.) daugiau bus skiriama vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti, 3 mln. eurų (5,1 proc.) didės lėšos medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui.

Kaip ir kasmet, didesnį dėmesį ketinama skirti prevencinėms programoms ir paskatinti žmones jose dalyvauti, taip pat finansuoti kitas PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos programas, tad 10,7 mln. eurų (9 proc.) didės lėšos sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių