Seimas pritarė akcizų didinimui: brangs alkoholis ir degalai

Seimas antradienį galutinai pritarė akcizų didinimui. Dėl to kitais metais brangs alkoholis bei degalai.

Už akcizų didinimą balsavo 73 Seimo nariai, prieš – nebuvo, susilaikė – 6.

Seimo narys Simonas Gentvilas nuogąstavo, kad, padidinus akcizus, į Lietuvą plūstels alkoholis iš kaimyninių šalių.

„Lietuva iš tikrųjų geria ir užtruks ilgai, kol Lietuvą atpratinsime nuo stipraus alkoholio perteklinio vartojimo, bet valstybės žingsniai yra visiškai klaidinga linkme. (...) Ar alkoholio upės tekės į Lietuvą ar iš Lietuvos? (...) Jau šią vasarą Estija ir Latvija ėmėsi alkoholio akcizų kovos, Estija sumažino alkoholio akcizą, Latvijos premjeras per vasarą tą patį padarė. Lietuva, priešingai, imasi didinti. Atsakymas vienintelis – alkoholio upės tekės į Lietuvą“, – Seimo posėdyje sakė S. Gentvilas.

Parlamentaras Viktoras Rinkevičius atkreipė dėmesį, kad akcizas etilo alkoholiui nuo kovo visose Baltijos šalyse bus panašus.

„Kiekvienas pateikia vis savo versiją. Lenkijoje jis yra mažesnis ir bus mažesnis, tačiau Baltijos šalyse, nuo kovos 1 d. įsigaliojus akcizų dydžiui, bus panašus akcizas ir Latvijoje, ir Estijoje. (...) Mes ne visai teisingą informaciją pateikiame. Nuo kovo 1 d. visose Baltijos šalyse etilo alkoholio akcizas bus panašus“, – sakė jis.

Pritarta, kad etilo alkoholiui už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas nuo 2020 m. kovo 1 d. didėtų nuo 1832 iki 2025 eurų.

Finansų ministerija pažymi, kad, remiantis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis apie alkoholinių gėrimų pardavimus, per penkerius metus etilo alkoholio rinka susitraukė 7,2 proc., kai vyno ir kitų fermentuotų gėrimų traukėsi apie 37,5 proc., tarpinių produktų – 83,8 proc., alaus – 23,6 proc.

Padidinus akcizų tarifą etilo alkoholiui, dėl mokestinių veiksnių 0,5 l stipraus gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,45 euro, prognozuoja Finansų ministerija.

Degalams nuo 2020 m. sausio 1 d. standartinis akcizų tarifas bešviniam benzinui didės 7,3 proc., iki 466 eurų už 1 tūkst. litrų produkto, standartinis akcizų tarifas gazoliams – iki 372 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
GEREJA !!!!!DDDDDDDDDDDDDDDDDD no tokio gerejimo PASKUTINIAI DIRBANTYS isvaziuous ir ...........PIPIEC !!!!!!!!!!

Geras pasiūlymas

Geras pasiūlymas portretas
Pradėkite nedelsdami kurti pinigus ... „Google“ siūlo darbo vietas, kuriose žmonės gali dirbti internetu iš savo namų, ir aš per pirmąjį šio darbo mėneesį uždirbaau 24795 USD. Buvau sukrėstas, kai kaimynė man pasakė, kad ji vidutiniškai kainuoja 30 000 USD, bet matau kaip tai veikia dabar. Dabar jaučiu tiek daug laisvės, kad esu pats savo viršininkas. Tai aš ir darau ...........................>>>>>>>>>>>>>> w­w­w.C­a­s­­h­­F­­l­o­w­7­7.C­o­m

KA?

KA? portretas
Kodėl neįvedamas prabangos prekių mokestis. PVZ AUTO NUO 20 000
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių