Seimas pritarė Užimtumo įstatymo pakeitimams, siekiant aktyviau įtraukti neįgaliuosius į darbo rinką

Seimas po pateikimo pritarė Užimtumo įstatymo pakeitimams, kuriais siekiama sudaryti palankesnes sąlygas neįgaliems darbuotojams darbo rinkoje.

Įstatymo projekte taip pat numatoma padidinti įdarbinimo su pagalba paslaugos prieinamumą, nustatant naujus įdarbinimo su pagalba paslaugų įkainius.

Už pakeitimus balsavo 84, susilaikė dešimt, prieš nebalsavo nei vienas Seimo narys. Įstatymo projektas į Seimą svarstymo stadijoje grįš birželio mėnesį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė aiškino, kad įstatymo pakeitimai bei teisės aktai yra ilgai derinti bei išdiskutuoti, o tam tikri pokyčiai prasidėjo jau praeitoje kadencijoje.

Palaipsniui darbdaviai negalią turinčius žmones samdytų ne dėl subsidijų, bet dėl kuriamos pridėtinės vertės.

„Dabar norime pasiekti tikslą, kad neįgalieji, žmonės turintys negalią, galėtų laisvai dirbti ten, kurie jie pasirenka, ne tik segreguotose socialinėse įmonėse, bet atviroje darbo rinkoje ir kad gautų daugiau tinkamų individualių paslaugų, jog palaipsniui darbdaviai negalią turinčius žmones samdytų ne dėl subsidijų, bet dėl kuriamos pridėtinės vertės“, – antradienį pristatydama įstatymo projektą Seime teigė M. Navickienė.

Užimtumo įstatymo pakeitimais, siekiant išvengti darbuotojų atleidimo, siūloma nustatyti, kad darbingo amžiaus neįgalieji, 2022 m. gruodžio 31 d. buvę socialinės įmonės darbuotojais ir kurių darbo sutartis su darbdaviu, turėjusiu socialinės įmonės statusą, nėra nutraukta, yra laikomi darbo rinkoje papildomai remiamais. Darbo rinkoje papildomai remiamiems asmenims gali būti taikomos Užimtumo įstatyme nustatytos aktyvios darbo rinkos politikos priemonės.

Taip pat, atsižvelgiant į tai, kad neįgaliesiems, kuriems nustatytas iki 25 procentų darbingumo lygis arba sunkus neįgalumo lygis, subsidijos darbo užmokesčiui mokamos neterminuotai, siūloma nustatyti, kad į kompleksiškai taikomų aktyvios darbo rinkos politikos priemonių finansavimo sumą neįskaičiuojama neterminuotai taikomų priemonių finansavimo suma.

Įstatymo projektu siūloma nustatyti subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimo ir nutraukimo atvejus, jeigu subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimo laikotarpiu asmeniui po pakartotinio darbingumo arba neįgalumo lygio vertinimo pakeičiamas jo darbingumo arba neįgalumo lygis.

Galiausiai, atsižvelgiant į Užimtumo tarnybos patirtį teikiant subsidijas neįgaliųjų darbo vietų steigimui, siūloma atsisakyti darbo vietų steigimo subsidijavimo, kuris neužtikrina, kad teikiama parama yra būtina dėl asmens įdarbinimo ir siūlyti mokėti subsidijas tik darbo vietų pritaikymui pagal negalią turinčio asmens poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių