Seimas spręs dėl vėjo parko statybų: mokesčiais dengtų valstybės skolas

Seimas antradienį balsuos dėl antrojo vėjo parko Baltijos jūroje statybų be valstybės paramos.

Teigiama, kad šis Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo projektas pagreitins Lietuvos apsirūpinimą savos gamybos elektros energija ir padės amortizuoti kylančias elektros kainas.

Antrasis vėjo elektrinių Baltijos jūroje parkas bus statomas be valstybės paramos, projekto įgyvendinimas truks trumpiau, o šalies elektros gamybą jis padidins ketvirtadaliu. Parkas bus statomas už pirmojo vėjo parko Baltijos jūroje.

Antrasis jūros vėjo parkas padidins vietinę elektros gamybą iki pusės Lietuvai reikalingo kiekio. Elektros perdavimo tinklai yra rezervuoti dviejų jūrinio vėjo elektrinių statybai iki 1,4 GW galios.

Gautas vystymo mokestis, kurį sumokėtų jūrinio vėjo parko vystytojai, leistų kompensuoti valstybės patirtas papildomas išlaidas skolinantis gyventojų kompensacijoms už elektros energiją. 

Pirmąjį vėjo parko Baltijos jūroje aukcioną Energetikos ministerija numato paskelbti 2023 metų rugsėjį, o laimėtoją atrinkti 2024 metų pradžioje. Planuojama, kad 700 megavatų galios vėjo parkas pradės veikti apie 2030-uosius. 

2022 metų trijų ketvirčių duomenys rodo, kad Lietuva vis dar pasigamina mažiau nei 40 proc. elektros energijos.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

parmazonas

parmazonas portretas
Jau prirašyti sunkvežimiai makulatūros apie tų malūnų gaminimo metu teršiamą orą,elektrinių automobilių akumuliatorių litį ir kobaltą,kuriuos reikės kažkur sukrauti nusprogus jiems.Koks bus gamtos saugojimas irstant šiems cheminiams elementams?Atsimename dyzelinių automobilių revoliucijos reklaminį vajų,kada buvo,,moksliškai pagrįsti' teiginiai apie mažesnį kuro sunaudojimą ir t.t.,skirtą akių dūmimą norint kuo daugiau parduot prigamintų mašinų.Tai dabar toji išgirtoji dyzelinė technika priešas gamtai Nr 1.Stop ! Lengvieji kažkodėl,bet ne 12-os litrų sunkvežimiai.Groja dabar elektrinių automobilių plokštelė,kuri užsikirs kai vėl ,,atras''stebuklingą vidaus degimo variklį,varomą šventąja dvasia.Va taip ir toliau bus mulkinamas pasaulis naujomis vakcinomis ir joms pritaikytais gripais,nauja technika ,kuri,pasirodo seniai galėjo būt sukurta,jei ne naftos biznis...

akių dumimas, arba kaip mazutas virs į žalią energiją

 akių dumimas, arba kaip mazutas virs į žalią energiją portretas
Afera su žalumu tęsėsi: anglija turi krūvą vėjų parkų ir vėjai stipresni ir vis vien degina anglį ir degins dar daugiau. Ne bent stato vėjo parkus dėl "akių dūmino", degins mazutą, bet deklaruos, kad žalia/vėjo energija. Kainas sukėlė ir co2 kvotų pardavimas:mat shykmonyte mane ,kad jos vyriausybė pribezdes mažai, bet apsiskaičiavo(tipiška dabartiniams finansistams) pritrede daug, teko papildomai pirkti kvotų už padidintą kainą.

Nebus tu

Nebus tu portretas
mokesciu,kaip ir is kitu verslu ir banku!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių