Seimo „darbiečiai“ apie biudžeto projektą: milžiniškas pažadų burbulas

Seimo Darbo partijos frakcija Vyriausybės parlamentui pateiktą valstybės biudžeto pakeitimo projektą vertina kaip „milžinišką pažadų burbulą,  kuris greičiausiai ir vėl neatitiks gyventojų lūkesčių, jau nekalbant apie tai, kad viskas vėluoja“.

Anot „darbiečių“, dalis šiame plane numatytų priemonių neturi nieko bendro su infliacijos mažinimu, priešingai, gali dar labiau išauginti ir taip sparčiausiai Europos Sąjungoje augančias kainas.

Darbo partijos frakcija sako, kad yra nusivylusi Vyriausybės pateiktais skaičiavimais ir planu,  nes jau dabar infliacijos prognozės nebeatitinka esamos situacijos.

„Vyriausybė ilgai negirdėjo ir opozicijos pastabų dėl energetinių išteklių kainų augimo, todėl dabar jau tenka tobulinti anksčiau priimtas schemas, kurios pasirodė netvarios. Bet net ir pasiūlyti veiksmai tik švelnins, bet nesustabdys elektros kainų augimo“,- sako Seimo Darbo partijos frakcijos nariai.

Jų nuomone, numatytas gyventojų pajamų didėjimas bus nepakankamas.

„16 ar 20 eurų žmonių neišgelbės ir neprisidės prie jų finansinio stabilumo. Ypač šiuo atveju, kai nesiimant sprendimų energetika buitiniams vartotojams nuo liepos turbūt brangs iki 50 proc. O kur dar premjerės rudeniniai pažadai, skambūs žodžiai, kad žmonių pajamos didės sparčiau nei kainos. Deja, tačiau jau nebe pirmą kartą, Vyriausybės kalbos prasilenkia su realiais veiksmais“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Jis apgailestauja, kad  valdantieji negirdi net ir Lietuvos banko, „kuris pritaria Darbo partijos siūlymui NPD prilyginti minimaliam mėnesiniam atlyginimui“.

16 ar 20 eurų žmonių neišgelbės ir neprisidės prie jų finansinio stabilumo.

„O sunkumus jau patiria ne tik mažiausias, bet ir vidutines pajamas gaunantys asmenys. Finansų ministrės teiginiai, kad daugiau nei 70 proc. dirbančiųjų pajaus NPD padidėjimo naudą, nutyli faktą, kad vidutines pajamas į rankas gaunantiems asmenims tai reikš vos kelių eurų į rankas gaunamo darbo užmokesčio augimą“, – pažymi V. Fiodorovas.

Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas atkreipia dėmesį, kad valdantiesiems jau laikas baigti vaidybą ir pripažinti, kad opozicijos siūlymai mažinti PVM būtiniausiems maisto produktams ir kiti projektai buvo atmesti veltui.

„Ketvirtadienį bus pateiktas siūlymas mažinti akcizą kurui. Tikiuosi, kad valdantieji neatmes jo vien dėl to, kad ne patys jį teikė. Dar viena kylanti problema yra ta, kad valdančiųjų numatomos priemonės yra pritaikytos tik vidaus rinkai, o su užsienio rinkomis susijusios problemos nesprendžiamos ir dar labiau auga. Vėlgi, apie tai kalba Lietuvos bankas, tačiau mes jo negirdime. Jeigu krizė paliestų, pavyzdžiui, Vokietiją, kur mūsų yra didelė dalis rinkų, tai galime patekti į dar sudėtingesnę situaciją“, - sako F. Fiodorovas.

Darbo partijos frakcija dar kartą ketina Seime registruoti teisės aktų projektus bei pasiūlymus, kurie leistų gyventojams realiai kompensuoti augančias kainas.

„Kalbant apie Lietuvos apsirūpinimą maistu, darbo vietas regionuose ir tuos pačius mokesčius į biudžetą, užregistravome pasiūlymą, kuris paliestų visus labiausiai nukentėjusius žemės ūkio sektorius. Tikiuosi, kad valdantieji į tai nepažiūrės pro pirštus. Nors suprantame, kad valdantieji ir toliau sistemingai blokuos pasiūlymus, tačiau dėsime visas pastangas ir derinsime veiksmus opozicijoje, kad būtų imtasi adekvačių veiksmų esamoje situacijoje. Gana žaidimų Lietuvos gyventojų sąskaita ir žongliravimo skaičiais – arba teikite dėmesio vertus pasiūlymus, arba leiskite juos teikti opozicijai. Karūna jums nuo to nenukris“, - pabrėžia V. Fiodorovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių