Seimo komitetuose – kova dėl „Sodros“ įmokų skaičiavimo

Seimo komitetai nesutaria, nuo kokios pajamų dalies turėtų būti skaičiuojamos „Sodros“ įmokos besiverčiantiems individualia veikla, ūkininkams, individualių įmonių savininkams bei mažųjų ir ūkinių bendrijų tikriesiems nariams.

Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) siūlo, kad šios įmokos visiems būtų apskaičiuojamos nuo 60 proc. pajamų, tuo metu Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) ūkininkams ir individualia veikla besiverčiantiems žmonėms siūlo palikti 90 proc. ribą.

Komitetai taip pat priėmė skirtingus sprendimus dėl „Sodros“ įmokų lubų ir grindų savarankiškai dirbantiems asmenims.

SRDK, apsvarstęs „valstiečių“ Guodos Burokienės ir Tomo Tomilino siūlymus, trečiadienį sutiko nuo 50 iki 60 proc. padidinti pajamų ribą individualių įmonių savininkams, mažųjų ir ūkinių bendrijų nariams.

Kitas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas, įskaitant pajamų ribos suvienodinimą ties 60 proc., komitetas atmetė.

Tuo metu BFK pritarė, kad „Sodros“ įmokos visiems – individualių įmonių savininkams, mažųjų ir ūkinių bendrijų nariams, ūkininkams bei asmenims besiverčiantiems individualia veikla būtų skaičiuojamos nuo 60 proc. jų gaunamų pajamų.

Galutinį sprendimą dėl šių pataisų turės priimti Seimas.

Dabar individualių įmonių savininkams, mažųjų ir ūkinių bendrijų nariams „Sodros“ įmokos skaičiuojamos nuo pusės pajamų, tuo metu ūkininkams, jų partneriams bei individualia veikla besiverčiantiems asmenims – nuo 90 proc. pajamų.

BFK taip pat pritarė siūlymui, kad dirbantiems savarankiškai būtų nustatytos minimalios mėnesio algos aukščio „Sodros“ įmokų grindys. Socialinių reikalų ir darbo komitetas grindų įvedimui nepritarė.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė Vyriausybės siūlymui nuo 43 iki 60 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) padidinti „Sodros“ įmokų lubas savarankiškai dirbantiems asmenims ir taip jas nuo 2021 metų suvienodinti su samdomiems darbuotojams taikomomis lubomis. Tuo tarpu BFK nutarė, kad kitąmet lubos turi išlikti ties 43 VDU riba.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas parlamentarams sakė, kad nusprendus dirbantiems savarankiškai toliau taikyti 43 VDU įmokų lubas, „Sodros“ biudžetas neteks apie 4,9 mln. eurų pajamų. Dar 15 mln. eurų būtų prarasta, jei Seimas palaikytų BFK siūlymą visiems dirbantiems savarankiškai „Sodros“ įmokas skaičiuoti nuo 60 proc. pajamų.

„Valstietės“ Vidos Ačienės teigimu, nedidinti „Sodros“ įmokoms taikomų lubų siūloma dėl pastaraisiais metais sparčiai augančio darbo užmokesčio.

„Jei tie 43 VDU lieka, tai kitais metais suma savaime šokteli gana aukštai, nes žiūrint statistiką, per tris ketvirčius šiemet VDU padidėjo 10 procentų. Jeigu užkelti iki 60 VDU, tai gautųsi lubos iki begalybės“, – svarstė V. Ačienė.

Skaičiuojama, kad „Sodros“ įmokų lubų padidinimas iki 60 VDU paliestų 1-2 proc. savarankiškai dirbančių asmenų, kurių metinės pajamos dabar viršija 55 tūkst. eurų. Mažesnes pajamas gaunantieji mokėtų tokias pat įmokas, kaip ir dabar.

Skaičiuojama, kad lubų pakeitimas palies apie 230 ūkininkų, apie 520 besiverčiančių individualia veikla, 17 mažųjų bendrijų narių ar individualių įmonių savininkų.

Savarankiškai dirbantieji pajamas deklaruoja už praėjusius metus, todėl 60 VDU aukščio lubos būtų aktualios 2021 metais, kada jos gali pasiekti apie 83 tūkst. eurų (2020 metais VDU, prognozuojama, bus 1386 eurai iki mokesčių).

Trečiąjį šių metų ketvirtį VDU buvo 1317,6 euro, o 60 VDU – apie 79 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir dar

ir dar portretas
o tai paskui arestuoja tie sodros maitvanagiai saskaitas ziema, o man dar reikia paskola moketi uz studijas, todel tik problemu mokat pridaryt reguliuotojai apsi... Moku ta paskola, nors ir mazos pajamos, pvz kokioj anglijoj, jei zmogus nedaug uzdirba studiju paskolu isvis nereikia moketi, o cia krajasiurbiai.

pajamos

pajamos portretas
ziemos metu netraukia minimumo, uzdirbu tik siltuoju metu sezonu. kokios grindys, lopai.

Anonimas

Anonimas portretas
kokios gridys LOPAI ?! veikla vygdoma Vilniuje ar Plungeje skirtumas YRA ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PIPIEC !!!!!!!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių