Pereiti į pagrindinį turinį

Šešėlyje svaiginasi ir rūko

2012-09-14 23:59

Didžiausias šešėlis Lietuvoje yra stipriojo alkoholio rinkoje, didelė dalis cigarečių ir degalų rinkos taip pat yra šešėlyje. Tai skelbia tyrimą atlikęs Lietuvas laisvosios rinkos institutas (LLRI).

Šiemet šešėlyje yra 36 proc. stipriųjų gėrimų rinkos (skaičiuojant pagal skaičių), 29 proc. cigarečių rinkos ir 18 proc. degalų rinkos.

Pasak LLRI vyresniojo eksperto Vytauto Žukausko, labiausiai stebina regionuose atliktos apklausos duomenys. "Net 60 proc. seniūnų teigė, kad jų seniūnijoje galima įsigyti nelegalaus alkoholio", – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė V.Žukauskas. 23 proc. seniūnų į tokį klausimą neatsakė ir tik 17 proc. tikino, kad jų seniūnijoje nelegalaus alkoholio įsigyti negalima.

Kaip rodo tuščių cigarečių pakelių tyrimas, 29 proc. Lietuvos miestuose atrinktų tuščių pakelių buvo be lietuviškų banderolių. Didžiausia dalis nelietuviškų pakelių rasta pasienio regionuose – Marijampolės (48 proc.), Tauragės, Jonavos (po 45 proc.), Panevėžio (38 proc.), Alytaus (37 proc.) miestuose. Mažiausia – Utenos, Klaipėdos ir Visagino miestuose (po 20 proc.).

Daugiausia rastų pakelių atkeliavo iš Baltarusijos (20 proc.) ir Rusijos (6 proc.). Tačiau didelė dalis kontrabandinių prekių buvo skirta ne Lietuvos rinkai, kaip rašoma tyrimo išvadose.

LLRI teigia, kad, šalies ekonominei situacijai gerėjant, nelegalių cigarečių taip pat mažėja – pastebėta, jog didžiausia dalis šešėlinės cigarečių rinkos buvo 2010-aisiais (43 proc.).

18 proc. apklaustų seniūnų teigė, kad jų vietovėje yra kur įsigyti nelegalių degalų. Iš internetu apklaustų 3,5 tūkst. gyventojų 20 proc. respondentų teigė, kad naudoja degalus iš Baltarusijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų