Šiemet keliams teks virš 700 mln. eurų, daugiau lėšų bus skirta tiltams

Tiltams ir viadukams atnaujinti bei remontuoti šiemet ketinama skirti daugiau lėšų nei planuota, o bendras finansavimas keliams sieks daugiau negu 700 mln. eurų, sako susisiekimo ministras. Marius Skuodis tikisi, kad 2024 metais lėšų keliams dar daugės, tačiau gali tekti skolintis.

„Bendras finansavimo lygis šiemet bus virš 700 mln. eurų. Tai reiškia, kad didiname finansavimą tiltams ir viadukams, ką būtina daryti“, – Seimo socialdemokratų frakcijoje ketvirtadienį teigė ministras.

Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) finansavimo sąmata numato, kad šiemet šalies keliams bus skirta 543,2 mln. eurų. Dar daugiau nei 170 mln. eurų europinio ir valstybės finansavimo skirta kariniam mobilumui didinti, o šie projektai apima ir svarbiausius automobilių kelius.

„Dėl šių metų esu pakankamai ramus, dėl kitų – nesu visiškai ramus, nes šiais metais tikrai didelio daugelio žmonių darbo dėka turime papildomai 100 mln. eurų karinio mobilumo reikmėms, ką naudosime „Via Balticai“. Tai reiškia: prie bendro finansavimo (543 mln. eurų) pridedame dar 100 mln. eurų“, – aiškino M. Skuodis.

„Šalia to valstybė yra skyrusi papildoma eilute 70 mln. eurų karinio mobilumo reikmėms. Dalis yra geležinkeliams, dalis į poligonus vedantiems keliamas, pirmiausia tiems, kurie yra dvejopos paskirties, kuriais naudojasi ir kariškiai, ir civiliai“, – pridūrė susisiekimo ministras.

Vėliau ministerija BNS patikslino, kad iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės (Connecting Europe Facility, CEF)  karinio mobilumo reikmėms yra skirta 104 mln. eurų, o iš valstybės biudžeto – dar 71 mln. eurų.

M. Skuodis pabrėžė, kad didinant karinį mobilumą kol kas suplanuotas tik vienas aplinkkelis.

„Turime ant stalo vienintelį aplinkkelį, kuris susijęs su karinio mobilumo reikmėmis. Jeigu leistų finansai, galėtume kalbėti apie kitus – ir Trakų, ir daugiau yra. Buvusi Vyriausybė yra net įpareigojimą palikusi, kad iki 2025 pabaigos turi atsirasti Vilniaus pietinis aplinkkelis, kurį turime pabaigti ir jo vertė gali būti apie 200 mln. eurų. Bet negalime link jo judėti. Viskas atsiremia į finansus“, – kalbėjo ministras.  

Vis dėlto jis sakė tikintis, kad kitais metais kelių finansavimas bus dar didesnis. 

„Tikiuosi, kad kitais metais biudžetas bus šiek tiek kitoks, didėjimas bus, nes priešingu atveju nepavyks stabilizuoti būklės, kad po to ją gerintume. Kitais metais finansavimo trūkumas norint įgyvendinti visus projektus, įskaitant strateginius, tuos pačius tiltus ir viadukus, yra 200–250 mln. eurų“, – tvirtino ministras.  

M. Skuodis neatmetė, kad Kelių direkcija skolinsis ir taip padengs trūkumą: „Kad nebūtų mažinamas finansavimas“. 

Vyriausybė praėjusį trečiadienį patvirtino trejų metų Kelių programos sąmatą. Joje numatyta, kad 2024 ir 2025-aisiais keliams bus skirta po 522 mln. eurų.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių