Siūlo pratęsti terminą, iki kada žmonės turėtų pasirinkti elektros tiekėją

Lietuvoje smarkiai brangstant dujoms, elektrai ir šildymui, prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius siūlo atidėti elektros rinkos liberalizavimo antrąjį etapą, įstatymu apriboti galimybes itin daug kelti reguliuojamas energijos kainas bei gerinti kompensacijų už šildymą prieinamumą.

„Dėl įtampų rinkoje galbūt svarstytinas tas pratęsimas to galutinio laikotarpio, termino, iki kada žmonės turi pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Gal galima atidėti šiek tiek terminą ir nereikalauti iš žmonių pasirinkti jau dabar, iki metų pabaigos to tiekėjo, gal suteikti kelis metus tam, gal pusę metų“, – antradienį Žinių radijui sakė J. Neverovičius.

Jo teigimu, įstatymu būtų galima neleisti energetikos sektoriuje drastiškai kelti kainų.

„Svarstytini įstatymų pakeitimai, kurie pareikalautų iš didžiųjų rinkos žaidėjų, kad tos kainos drastiškai nesikeistų, kad jie (įmonės – BNS) valdytų savo rizikas sutartimis. (...) Įstatyme įvesti tiesiog tokį reikalavimą, kad 30 ar 40 proc. pasikeitimai (didėtų kainos vartotojams – BNS) būtų įmanomi, bet ne daugiau“, – teigė prezidento patarėjas. 

J. Neverovičius sako, kad energetikos įmonės turi išnaudoti visas galimybes stabilizuoti kainas.

„Jie turi visą štabą analitikų, profesionalių vadovų, kurie turi pasinaudoti visomis priemonėmis ir išnaudoti visas galimybes kainas stabilizuoti“, – aiškino prezidento patarėjas.

Anot jo, skurdo riziką patiria beveik 21 proc. gyventojų, o kompensacijas už šildymą gauna tik apie 3,5 proc., arba 95 tūkst. žmonių.

„Akivaizdžiai, kad yra paramos prieinamumo kažkokia problema. Reikėtų čia dirbti, kad žmonėms būtų geriau paaiškinta, kad būtų informuoti, kokiu būdu kreiptis dėl kompensacijų, reikia mažinti biurokratinę naštą ir gal didinti kompensacijų prieinamumą ir dydį kompensacijos taip pat“, – teigė prezidento patarėjas.

Jis pabrėžė, kad savivalda galbūt piktnaudžiauja ir tinkamai neinformuoja žmonių apie kompensacijų už šildymą gavimo sąlygas.

„Yra tiesiog informacijos neturėjimas, (...) nebūtinai ambicingas ir proaktyvus gyventojų informavimas. Tie pinigai, kurie neišnaudojami kompensacijų mokėjimui, naudojami kitiems tikslams“, – kalbėjo J. Neverovičius.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Vyriausybė netrukus pasiūlys priemones, kaip amortizuoti smarkiai augančias dujų, elektros ir šildymo kainas gyventojams. Viena jų – galimas elektros rinkos liberalizavimo terminų atidėjimas.

„Tikrai Vyriausybė pateiks pasiūlymus, kaip tą šoką, nes vertiname, kad tai laikinas labai staigus padidėjimas ir jis per laiką išsilygins, tai kaip tai išdėstyti per laikotarpį, tam reikės įstatymo pakeitimų“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Anot jos, Energetikos ministerija jau ruošia pakeitimus, vyksta diskusijos ir dėl elektros rinkos liberalizavimo galutinės datos atidėjimo.

„Jei matysime, kad tai papildomos naudos vartotojams suteikia, taip pat tą sprendimą pasiūlysime“, – sakė I. Šimonytė.

Ji taip pat pabrėžė, jog bus numatytos papildomos šildymo kompensacijos nepasiturintiems žmonėms.

„Per laiką situacija turėtų išsilyginti ir padidėjimas neturės tokio smūginio efekto vartotojams“, – teigė premjerė.

Didesni elektros vartotojai (per metus suvartojantys 1-5 tūkst. kWh) – daugiausia daugiabučių gyventojai, liberalizuojant mažmeninę elektros rinką, šiemet iki gruodžio vidurio turi pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Jiems elektra, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo ir plano, nuo sausio gali brangti 20-50 procentų. 

Vartotojai, sunaudojantys iki 1 tūkst. kWh per metus, jį turės pasirinkti iki kitų metų gruodžio vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lija

Lija portretas
Valdzia visai paleido vadelias, leidzia spekuliantams daryti bizni ir nerti zmonems kaili. Sakykit kas buvo negerai kaip buvo vienas tiekejas? Dabar su tais vadinamais tiekejais negali pasikalbeti ir vel tik per tarpininkus, kurie kabina makaronus atseit is ko susidaro kaina. Manes nedomina ta ju sudetis iskurios jie sau darosi pelna, mane domina galutinis rezultatas kiek mokesiu uz kw. Ir plana as pats turiu rinktis o ne ju brukama, atseit su kazkokiom nuolaidom kurios paskui atsirugs. Visi zino kaip ta elekta ateina, jos nereikia nei vagonais vezti, nei i vagonus krauti kaip kokias anglis.Ir kas cia toks gudragalvis seime ar ministerijoje sita bizni sugalvojo.Jau net devyni elektros “ turgeliai” atsirado. Baisiau negu baisu.

Emigr.

Emigr. portretas
Užsienyje stabilizuoja kainas atlyginimų ir socialinių išmokų,pensijų didinimu.Paprastas būdas ,brangini ,Mokėk daugiau darbuotojams ir viskas gerai Bus.Kainoms kylant ,didėja valandinis darbo tarifas ir kaip minejau viskas.

Pil.

Pil. portretas
Jokių kompensacijų negauna tie kurie šildosi dujomis, dabar Juk butai šildomi autonominiu šildymu ,kur naudojamos dujos.Labai brangu ,kompensacijų negauname ,todėl tenka žiemą šalti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių