Pereiti į pagrindinį turinį

Skolininkams nustatyti naudos matematiką

2009-05-05 15:58
Skolininkams nustatyti naudos matematiką
Skolininkams nustatyti naudos matematiką / "Shutterstock" nuotr.

Kreditų biuras „Creditinfo Lietuva“ sukūrė du naujus įsipareigojimų nevykdymo tikimybės prognozavimo modelius, leidžiančius nustatyti įmonių galimybes vykdyti finansinius įsipareigojimus. Šiems modeliams sukurti įmonė pasitelkė naujausius rinkos duomenis apie bendrovių bankrotus ir atsiskaitymų nevykdymus bei numatomas ateities tendencijas.

„Per paskutinius vienus metus ekonominė padėtis šalyje pasikeitė iš esmės – sparčiai didėjo įmonių tarpusavio įsiskolinimai. Todėl dabar verslui itin svarbu kuo anksčiau nustatyti klientų ar partnerių būklės pablogėjimą, įsipareigojimų nevykdymą ir taip prognozuoti klientų portfelio riziką. Tai leidžia padaryti naujieji modeliai, suteikiantys galimybę tiksliau įvardinti rizikas ir numatyti potencialius praradimus bei imtis reikiamų priemonių“, – teigė bendrovės „Creditinfo Lietuva“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Pasak A. Bogdanovičiaus, įsipareigojimų nevykdymo tikimybės prognozavimo  modeliai yra pagrįsti ekonometriniais metodais bei išsamia informacija apie Lietuvos įmones. Modeliams sukurti naudoti keli šimtai finansinių ir ekonominių rodiklių, įsipareigojimų vykdymo istorija, taip pat pasitelkti „Creditinfo Lietuva“ skolininkų administravimo informacinės sistemos duomenys. Į šią sistemą patenka informacija iš finansų, telekomunikacijų, skirstomųjų tinklų, kuro prekybos ir kitų ekonomikos sektorių.

Bendrovė „Creditinfo Lietuva“, naudodama naujuosius modelius, nustatė, kad per artimiausius metus iki 20-30 proc. Lietuvos įmonių greičiausiai negalės vykdyti finansinių įsipareigojimų savo tiekėjams ar kreditoriams, dar dukart tiek bendrovių turės iš esmės pertvarkyti savo verslo procesus, kad išvengtų techninio bankroto.

„Tokius modelius integravus į bendrovės verslo procesus, galima optimizuoti jos veiklą ir sprendimų priėmimą, taip pagreitinant ir automatizuojant klientų vertinimą bei sumažinant tam skiriamas išlaidas. Mat modeliai tikslų sprendimą apie įmonės finansinių įsipareigojimų vykdymą šešis kartus iš dešimties leidžia priimti nedelsiant ir tik atskirais atvejais yra būtinas žmogaus įsikišimas“, – sako A. Bogdanovičius.

Šiuo metu bendrovės sukurtais ekonometriniais modeliais naudojasi stambios ir vidutinės šalies įmonės, veiklą vykdančios įvairiuose sektoriuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų