Smulkieji verslininkai: toliau ribojant veiklą, 40 proc. prekybininkų laukia bankrotas

Nuo pirmadienio turgaus prekeiviams galint teikti paraiškas dėl turgavietės mokesčio kompensacijos, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė sako tokį valdžios žingsnį vertinanti teigiamai, tačiau pažymi, kad ši priemonė dėl ilgo karantino galėtų būti didesnė. Ji taip pat pabrėžė, kad ir toliau ribojant verslų veiklą numatoma, kad 40 proc. šalies smulkiųjų verslininkų laukia bankrotas.

„Kadangi karantinas tęsiasi labai ilgai, o išlaidos tikrai yra didžiulės, prašėme didesnės – 500 eurų turgavietės mokesčio kompensacijos. (...) Bet vis dėlto teigiamai vertiname šią pagalbos priemonę, nes turgaviečių mokesčiu galės pasinaudoti visi, kurie nėra sudarę nuolatinės sutarties su turgaviete ir neturėtų galimybės gauti panašios paramos, jeigu būtų teikiama tik subsidija sudariusiems nuomos sutartį“, – Eltai teigė ji.

Visgi Z. Sorokienė pabrėžė, kad panašios paramos trūksta daugeliui dirbančių pagal individualią veiklą ar verslo liudijimus, kurie negauna kompensacijos už prekybinių patalpų nuomos mokestį. Be to, ji taip pat sukritikavo valdžios sprendimą drausti vykdyti veiklą turgaus prekeiviams, įsikūrusiems paviljonuose ir kioskuose.

„Šį klausimą iškėliau Ekstremalių situacijų darbo grupės posėdyje. Buvo pripažinta, kad tai nelogiškas sprendimas, kai dirbantiems tomis pačiomis sąlygomis vieniems yra leista dirbti, o kitiems – ne. (...) Tai yra neteisinga, nes parduotuvės mieste, turinčios atskirus įėjimus, gali prekiauti, o kioskai, paviljonai su atskirais įėjimas turgavietėse po atviru dangumi, lauko teritorijoje to daryti negali. Tai tiesiog nelogiška, rengiami teisės aktai, bet pagrįstumo juose jokio“, – kalbėjo Z. Sorokienė.

Zita Sorokienė/M. Morkevičiaus (ELTOS) nuotr.

„Juolab savo raštuose visą laiką akcentavome, kad nekalbama apie kioskus ir paviljonus, kurie yra stacionariuose pastatuose“, – pridūrė ji.

Anot Z. Sorokienės, lygiavertiškumo principus pažeidžiantys valdžios sprendimai kelia verslo tarpusavio susipriešinimą.

„Tikiuosi, kad Vyriausybė įvertis situaciją ir mūsų reikalavimus, kiekvieno objekto galimybes. (...) Vyksta verslo supriešinimas, kuris kelia nepasitikėjimą valdžios institucijomis, verčia abejoti ekspertų darbo grupių sprendimais.

Netektys didžiulės jau dabar. Manome, kad apie 40 proc. prekybininkų, kurie šiuo metu negali vykdyti savo veiklos, bankrutuos.

Visi verslai šiuo metu reikalauja kuo skubiau leisti atnaujinti veiklą su sąlyga, kad būtų privaloma laikytis visų reikalavimų, ir tai padaryti kuo skubiau. Verslas kitaip pasmerktas žlugti“, – teigė ji, pridurdama, kad bankrotai kitu atveju gresia kone pusei smulkiųjų verslininkų Lietuvoje.

„Netektys didžiulės jau dabar. Manome, kad apie 40 proc. prekybininkų, kurie šiuo metu negali vykdyti savo veiklos, bankrutuos“, – akcentavo ji.

Z. Sorokienė taip pat pabrėžė, kad Vyriausybė iki šiol atsižvelgė tik į mažą dalį asociacijos teiktų pasiūlymų padėti smulkiajam verslui.

„Smulkusis verslas papildomai buvo finansuotas minimaliai, iš tų žadėtų dalykų liko labai maža dalis. Iš pradžių turėjome labai daug priekaištų, kad ne visos veiklos, kurios tikrai nukentėjo, buvo įtrauktos į paramos planą, ir tie žmonės negauna pajamų. Dar ir kitų pasiūlymų teikėme, bet į mažąją dalį tebuvo atsižvelgta“, – Eltai kalbėjo ji.

Nuo pirmadienio turgaus prekiautojai, kurie prekiauja ne maisto produktais ir atitinka Vyriausybės nustatytus kriterijus, gali pateikti paraišką negrąžintinai 300 eurų turgavietės mokesčio kompensacijai gauti.

Nuo vasario 15 dienos leidžiama vykdyti ne maisto prekių prekybą lauko sąlygomis nuo laikinų prekybos įrenginių, išnešiojamąją prekybą – pagal ne prekybos patalpose sudaromas sutartis. Veiklą draudžiama vykdyti kioskuose ir paviljonuose, kurie yra turgavietėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AŠ manau

AŠ manau portretas
Užtat didelis rūpestis gėjais ir lesbietėmis,o ne smulkiuoju verslu.Visas dėmesys ir ginčai dėl jų.O ,verslas ir dauguma nerūpi.Tai kokia demokratija ES?

Anonimas

Anonimas portretas
Tai yra GERAI. Valdzia savo tiksla pasieks. Nuo globalistu gaus licenzija toliau nebaudziamiems vogti is zmoniu ir valstybes.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių