Šokiravo Palangos žvejų įžūlumas

Palangos žvejai nepaiso jokių draudimų – dėl uždarbio nesibaiminama nei sankcijų už prekybą žuvimis iš automobilio bagažinės, nei baudų už važinėjimą tik pėstiesiems skirta J.Basanavičiaus gatve.

Mašina – į pėsčiųjų taką

Savaitgalį Palangoje laiką leidę klaipėdiečiai stebėjosi vaizdeliais, kurių uostamiestyje neišvysi.

Klaipėdoje senokai nematyti žvejų, prekiaujančių stintomis tiesiai iš automobilių, o Palangoje tokie gudruoliai – ne naujiena.

"Užpraėjusį savaitgalį žvejai stintomis prekiavo prie Palangos autobusų stoties, o šį savaitgalį juos išvydome J.Basanavičiaus gatvėje. Vyrai kone už rankovių gaudė negausius poilsiautojus ir siūlė pirkti stintų. Pirmiausia mus nustebino kaina. Gatvėje pardavinėjama po 7 eurus už kilogramą, o prekybos centruose jau buvo galima stintų įsigyti po 4 eurus", – stebėjosi klaipėdiečiai.

Palangos žvejai, išgirdę, kad stintų kaina neadekvati, numojo ranka, pareiškę, kad parduotuvių stintos tinka tik žuvienei virti – esą labai smulkios.

"Kitas dalykas – žvejų automobilis stovėjo pačiame J.Basanavičiaus gatvės centre, tiesiai ant pėsčiųjų tako. Bagažinėje, šalia kanistro su neaiškiais skysčiais, gulėjo rūkytų žuvų gabalai. Žvejys tikino, jog parduoda rūkytą šamą. Po 7 eurus už gabalėlį", – pasakojo poilsiautojai.

Stiklainis – 9 eurai

Žmonės suabejojo, ar žuvys šviežios. Pirkėjų nebuvo matyti, o centrinėje kurorto gatvėje vaikštinėjo vos vienas kitas žmogus.

Šalia žvejų automobilio, arčiau vieno restorano durų, buvo išneštas stalelis, ant kurio puikavosi dar viena prekė – apie 700 gramų talpos marinuotų stintų stiklainėlis.

Stintų jame buvo mažiau nei morkų. Šis delikatesas parduodamas po 9 eurus už stiklainėlį.

Stintų jame buvo mažiau nei morkų. Šis delikatesas parduodamas po 9 eurus už stiklainėlį.

"Beprotiška kaina", – nusistebėjo pirkėjai.

Imsis tyrimo

Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkė Virginija Grigalauskienė tikino, jog žvejai gudrybių ėmėsi nutuokdami, jog savaitgalį veterinarijos tarnybos inspektorių J.Basanavičiaus gatvėje nesutiks.

"Iš viso turime 26 registruotus žvejus, kurie turi leidimus plaukti į jūrą ir gaudyti stintas. Jie turi teisę prekiauti stintomis tiesiai iš žvejų laivelių. Bet tai vyksta labai retai. Dažniausiai jie žuvis atiduoda į prekybos vietas. Taip pat žuvys keliauja į perdirbimo įmones. Tiesa, J.Basanavičiaus gatvėje yra kelios tokios įmonės, kurios turi maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. Taip pat įmonė turi įrengti tinkamas žuvų laikymui vietas, turi gauti savivaldybės leidimus", – tvarką aiškino V.Grigalauskienė.

Jei žuvys parduodamos per 8 valandas nuo sugavimo, tuomet net nereikia ledo jų saugojimui.

"Tačiau tikėtina, kad prekeiviai, kurie žuvimis prekiavo tiesiai iš automobilio, yra nelegalūs. Niekas šiais laikais taip nesielgia. Žuvimis gatvėje kartais prekiaujama, bet tokia prekyba leidžiama, pavyzdžiui, per Stintų šventę. Bet ir tokiu metu niekas neprekiauja žuvimis, susidėjęs jas bagažinėje", – akcentavo V.Grigalauskienė.

Palangoje žvejai ne kartą yra sulaukę sankcijų už tai, kad vasarą rūkytomis žuvimis prekiavo pliažuose.

Bauda – 70 eurų

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė patikino, jog uostamiestyje tokių problemų kur kas mažiau.

"Spėju todėl, kad žvejai mieliau žuvis atiduoda į turgavietes. Uostamiestyje buvo tik vienas toks įžūlus prekeivis, kurį baudėme kiekvieną kartą, kai tik gaudavome žmonių skundą. Matyt, jam nusibodo ir jis nusprendė išsiimti visus leidimus, o tai tikrai nėra sudėtinga padaryti. Neapsimoka mokėti baudų", – tikino J.Mačiulienė.

Žvejui teko pakloti po 70 eurų už kiekvieną surašytą patikrinimo protokolą.

"Iš transporto priemonių leidžiama prekiauti tik tuomet, kai jose yra įrengti šaldytuvai, o įranga atitinka visus reikalavimus. Prekiauti galima ne ten, kur sugalvojai, o tik savivaldybės nurodytose prekybos vietose", – paaiškino J.Mačiulienė.


Šiame straipsnyje: rūkytos žuvysžuvysBasanavičiaus gatvėprekyba žuvimisskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip,

Taip, portretas
jei parduotuvese stintos kainuoja 5-7 eurai,tai juodojoj rinkoj privaletu kainuoti ~3 eurai,bet nevirsyti prekybos tinklu kainas.

O,tasai

O,tasai portretas
"Hmmm",ko gero, pats yra tikriausias isgama...

w

w portretas
stintu perkamumu lengva nustatyti vietiniu runkeliu proto likuti
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių