Pereiti į pagrindinį turinį

Sprendžiamas energetikos liūto likimas (papildytas 17:40)

2009-09-01 20:58
Sprendžiamas energetikos liūto likimas (papildytas 17:40)
Sprendžiamas energetikos liūto likimas (papildytas 17:40) / Startas: P.Jašinskas (k) ne pirmą kartą mina Energetikos ministerijos slenksčius, tačiau oficialios derybos dėl "Leo LT" išformavimo prasidėjo tik šiandien. Gedimino Bartuškos nuotr.

Vakar Vyriausybės ir "NDX energijos" atstovai pradėjo derybas dėl "Leo LT" likimo, nors jau penktadienį visuotiniame akcininkų susirinkime bus svarstomas bendrovės likvidavimo klausimas.

Siūlo skirtis gražiuoju

Derybos, kuriose nedalyvavo nei energetikos ministras, nei "NDX energijos" valdybos nariai, priminė eilinį "Leo LT" akcininkų susitikimą. Maždaug per pusvalandį abiejų šalių atstovai išdėstė savo mintis bei pasiūlymus ir išsiskirstė.

"VP dešimtuko" valdomos bendrovės "NDX energija" atstovai Energetikos ministerijai oficialiai pasiūlė likviduoti "Leo LT" restitucijos būdu.

"Mes perdavėme (Energetikos ministerijai - red. past.) savo poziciją: esame prieš vienašališkus sprendimus, o tie, kokius kol kas projektuoja Vyriausybė, yra vienašališki ir pažeidžia mūsų teises ir teisėtus interesus. Visą sprendimų kompleksą laikome vienašališku: tiek įstatymo priėmimą, kad valstybė gali puse balsų priimti sprendimą, tiek Vyriausybės nutarimą balsuoti už "Leo LT" panaikinimą nebendradarbiaujant ir nesitariant su "NDX energija". Mūsų siūlymas - grįžti į buvusią padėtį, kokia buvo prieš sukuriant "Leo LT". Tai yra, kad šalys pasidalytų tai, ką įnešė", - po susitikimo su Energetikos ministerijos atstovais sakė "NDX energijos" generalinis direktorius Petras Jašinskas.

Paimtų ir daugiau akcijų

Jo teigimu, "Leo LT' projektą įmanoma nutraukti per protingai trumpą laiką - iki mėnesio, o delsimas kasdien generuoja nuostolius.

"NDX energija" pageidauja grąžinti turimas 38,3 proc. nacionalinio investuotojo akcijų Energetikos ministerijai už jų emisijos kainą, o už tai ji atgautų visas įneštas (97 proc.) VST akcijas ir beveik 608 mln. litų VST išmokėtų dividendų.

"NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius taip pat ne kartą buvo užsiminęs, kad mažąjį "Leo LT" akcininką toks skyrybų scenarijus tenkintų.

Tačiau P.Jašinskas vakar pripažino, kad privatus "Leo LT" akcininkas neatmestų ir kitokių konflikto sprendimo būdų, pavyzdžiui, paimti dalį Rytų skirstomųjų tinkų (RST) ir "Lietuvos energijos" akcijų. Jeigu nebus susitarta dėl bendro sprendimo, "NDX energija" žada savo interesus ginti teisme.

Greitų sprendimų nežada

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas jau anksčiau yra sakęs, kad restitucija nėra tinkamas būdas išspręsti šį energetikos galvosūkį, nes akcininkams esą neįmanoma išsidalyti iki nacionalinės energetikos bendrovės sukūrimo dienos buvusio turto - per tą laiką, kol gyvuoja "Leo LT", neva pasikeitė ekonominės sąlygos, buvo gauta pridėtinė vertė. Be to, ministro nuomone, restitucija neturi teisinio pagrindo, todėl turtas turėtų būti dalijamas apskaičiavus jo realią vertę.

A.Sekmokas taip pat užsiminė, kad kuriant "Leo LT" VST akcijos buvo pervertintos.

Tiesa, konkrečių savo pasiūlymų ministerija taip pat neatskleidžia ir greitų sprendimų nežada.

"Mes nagrinėsime tą pasiūlymą, priimsime geriausią ir teisingiausią sprendimą. Dabar būtų per daug drąsu komentuoti mūsų poziciją", - po susitikimo teigė energetikos viceministras Romas Švedas. Atsakymas "NDX energijai" bus pateiktas per kelias savaites.

Premjeras ramus

Šį penktadienį vyksiančiame "Leo LT" akcininkų susirinkime ketinama spręsti nacionalinio investuotojo bendrovės likvidavimo klausimą. P.Jašinsko teigimu, "NDX energija" dar nepriėmė sprendimo, kaip balsuos. I.Staškevičius anksčiau dienraščiui teigė abejojantis, ar susirinkime bus priimtas sprendimas likviduoti "Leo LT", ir kaltino didįjį bendrovės akcininką, kad jis tempia laiką.

Premjeras Andrius Kubilius įsitikinęs, kad priimti sprendimo likviduoti nacionalinio investuotojo bendrovę nesutrukdys net ir "VP dešimtuko" viduje kilę ginčai.

"Tai, kas vyksta tarp "Vilniaus prekybos" akcininkų, yra jų pačių vidaus reikalas ir tikrai nemanau, kad tai kaip nors paveiktų Vyriausybės poziciją, kuri buvo labai aiškiai išreikšta - "Leo LT" bendrovė turi būti ardoma", - interviu Lietuvos radijui vakar sakė ministras pirmininkas.

Jo teigimu, "Leo LT" likviduoti reikalingas akcininkų sprendimas, kuris bus priimtas rugsėjo 4 d.

Vyriausybė valdo 61,7 proc., "NDX energija" - 38,3 proc. "Leo LT" akcijų.

Valstybės įnašas į "Leo LT" yra "Lietuvos energija", Rytų skirstomieji tinklai, o "NDX energijos" - VST ir apie 600 mln. litų dividendų, išmokėtų pernai liepą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų